Lajkó Félix vezeti a nemzetközi világzenei toplistát

szept 1 • Kult & Art • Impress Magazin

Lajkó Félix vezeti a World Music Chart Europe havi listáját, ahol magyar előadó utoljára a kilencvenes években volt No. 1.

A WMCE világzenei toplistájához havonta egyszer választják ki a legfrissebb világzenei lemezek közül az első tízet a 24 különböző európai országból származó világzenei szakemberek. A Top 10-es listát ezután minden hónapban közzéteszik a WMCE weboldalán.

Augusztus elsejétől a listát Lajkó Félix Mező című lemeze vezeti, amely a hegedű virtuózként ismert zenész első, csak citerás lemeze. Utoljára a kilencvenes években Sebestyén Márta vezette a listát magyarként.

A citera, melyet édesanyjától kapott

A hegedű virtuóz harminc éve használja azt a citerát, melyet akkoriban édesanyjától kapott. Ez a hangszer ez idő alatt követte, viselte, tűrte tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, amelyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album.

A zenész újító szelleme ezen a lemezen is érezhető: határokat feszeget, új távlatokat nyit, különös mélységeket és magasságokat ível át. A nemzetközi sikereket elért lemezen eddig ismeretlen hangzást csalogat elő a hangszerből. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy új magyar világzene született.

 Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »