Hatalmas légtisztító tornyokkal próbálják csökkenteni a szmogot Kínában

nov 24 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Egyetlen szmogelnyelő torony 30 millió köbméter levegőt tisztított meg egy hónap alatt Pekingben, melyet a helyiek a „Tiszta levegő templomának” neveztek el.

Peking a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városa, ahol gyakran már csak maszkban tudnak az emberek kimenni az utcára. Egy holland cég, a Studio Roosegaarde éppen ezért tervezett speciális légtisztító tornyokat (Smog Free Tower), melyek környezetbarát technológiával tisztítják a levegőt.

Daan Roosengaarde, a torony tervezője 3 évvel ezelőtt járt Pekingben és akkor szembesült azzal, hogy milyen mértékű itt a légszennyezettség. A levegő rossz minősége miatt van, hogy a gyerekek nem mehettek ki a szabadba, egész nap a zárt lakásban kell tartózkodniuk. Ekkor döntött úgy, hogy megpróbál tenni valamit, amivel segíthet ezen a helyzeten.

smogfree02

7 méteres „szmog-porszívó”

A Környezetvédelmi Minisztérium a közelmúltban jelentette be, hogy az első Smog Free Tower körül 55 százalékkal tisztább a levegő, mint korábban volt.

Az elmúlt 41 napban a Smog Free Tower 30 millió köbméter levegőt tisztított meg, ami nagyjából tíz stadion méretű területnek megfelelő mennyiség. A 7 méteres tornyot a jellegzetes kínai pagodákhoz hasonlóan a „Tiszta levegő templomának” neveztek el.

„A Smog Free Tower alapvetően egy óriási levegő-ionozáló”, magyarázza Roosegaarde a tervező. A berendezés a szennyeződéssel teli levegőt magába szívja, majd megtisztítva visszajuttatja a légtérbe.

smogfree3

A légtisztító által megszűrt szennyeződésből speciális eljárással apró koromfekete „ékköveket” gyártanak, melyet szmog-gyűrűként értékesítenek majd. A bevétele további légtisztítótornyok előállítását segítik majd. Minden egyes gyűrű 1000 köbméter megtisztított levegő szennyeződését tartalmazza. Ezek a szmog gyűrűk támogatják majd a további Szmog Tornyok létrehozását szerte a világban.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »