A quinoa (kinoa) a „gabonák anyja” – az ősi inkák szerint

nov 23 • LifeStyle • Impress Magazin

A világ legegészségesebb ételei között tartják számon a quinoa-t, melyet az inkák már 3-4000 évvel ezelőtt is szent növényként tiszteltek.

Az Andok területéről származó, Peruban, Bolíviában, Ecuadorban és Columbiában őshonos quinoa (kinoa) azért különleges, mert szinte minden tápanyagot tartalmaz, amire az embernek szüksége van. A ma már szuper ételként (super food) számon tartott a kinoát az inkák „chisaya mama” vagyis a gabonák anyjának nevezték.

A spanyol hódítók ki akarták irtani…

A legtöbb ókorban ismert és használt növényhez hasonlatosan a quinoa sem csak étkezési célokat szolgált, hanem gyógyításra és szertartásokhoz is használták. Igénytelensége, jó fagytűrése, valamint az, hogy bírta a szárazságot, az erős napfényt és zavartalanul termett az Andok hegyeiben, sokak számára tette igen fontos és könnyen elérhető élelmiszerré. Az inkák csodálták a növény szívósságát, és épp ezért a saját vallásuk részévé tették. A tavaszi vetések alkalmával az inka uralkodó egy aranyhegyű lapáttal kezdte meg a quinoa vetését.

Ezt a szertartást egészen Francisco Pizarro érkezéséig, 1532-ig minden évben megtartották. A spanyol hódítóknak köszönhetően nem csak az inkák birodalma vált semmivé, hanem a quinoa is eltűnt. 

A konkvisztádorok ugyanis megtiltották az inkáknak a kinoa termesztését, (megvetették az indiánok „primitív” szokásait) és helyette búza termesztésére kényszerítették őket. Az élelmes bennszülöttek azonban a betiltott quinoát még magasabb, a spanyolok által már nem ellenőrzött területekre vitték, és itt termesztették tovább.

11

Teljes értékű fehérjeforrás

A quinoa fehérjetartalma jelentős, majdnem duplája a rizshez képest, mindemellett teljes értékű fehérjeforrás is, mert tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, írja a Huffingtonpost. Éppen ezért vált az utóbbi években a vegetáriánus érkezés egyik alapélelmiszerévé. Az ásványi anyagok közül kimagaslóan magas a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink tartalma, ezen kívül B-vitaminok és E-vitamin található benne.

A quinoa telítetlen zsírokat, omega-3 zsírsavakat és linolénsavat is tartalmaz, ennek köszönhetően fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Mivel a quinoa gluténmentes, ezért könnyen emészthető és allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt kedvelik világszerte.

13

Könnyű a quinoa főzése is

A kinoát ugyanúgy lehet elkészíteni és felhasználni mint a rizst. Főzés előtt azonban minden esetben alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk a magokon esetleg még ott maradt kesernyés ízű szaponin réteget. (A szaponin, melyet a növény képez a héjakon, nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.) Az alapos öblítést követően, kétszeres vízben – forrást követően fedő alatt – pároljuk nagyjából negyed óráig. A quinoa ideális köretnek, salátának, használhatjuk töltelékhez, de reggeli kásák, sőt ízletes édességek és készíthetők belőle, illetve a kinoalisztből gluténmentes kenyér is süthető.

Az ENSZ a 2013-as évet „A kinoa nemzetközi évének” nyilvánította, kifejezve az elismerést és tiszteletet az ősi inkák felé, akik megőrizték az Andok kincsét a jövő generációk számára.

Miért érdemes színesen táplálkozni – a zöld méregtelenít, a sárga fitté tesz

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »