Két hete ég a „Föld tüdeje” az Amazonas – a megnövekedett erdőirtást okolják a pusztító erdőtűzért

aug 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az Amazonas területén riasztó mértékben megnőtt az erdőirtás az elmúlt hónapokban. Percenként több mint egy futballpályányi erdőt irtottak ki. Emiatt alakult ki a pusztító erdőtűz.

A Föld legnagyobb összefüggő esőerdeje, az Amazonas, melyet a Föld tüdejének is neveznek.

Körülbelül három millió növény- és állatfaj, valamint egy millió őslakos ember ad otthont. Az elmúlt hetekben példátlan mértékű erdőtüzek okoznak hatalmas pusztulást.

Brazíliában 84%-al nőtt az erdőirtások száma tavalyhoz képest

A Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) műholdas adatai szerint az Amazonsas területén erdőirtások száma 84% -os növekedést mutatott a 2018 azonos időszakához viszonyítva .

Ennek következtében az idei évben rekord számú – több mint 70 000 – erdőtűz okozott pusztítást az Amazonas területén.

Az esőerdő helyén szójaültetvényeket és szarvasmarha legelőket hoznak létre…

A tűz kitörésének okát legtöbben az erdőirtással társítják. Az új brazil elnök, Bolsonaro ugyanis – a gazdasági fellendülés érdekében – nagyobb teret adott az Amazonas területén a gazdasági tevékenységre. Az erdőirtások száma emiatt az utóbbi hónapokban meghatványozódott.

A Nemzeti Űrkutató Intézet (INPE) jelenése szerint az elmúlt 2 hónapban percenként több mint egy futballpályányi erdőt irtottak ki az Amazonas területén.

Lácnban haladó buldózerekkel irtják az erdőt az Amazonsban. Majd később felaprítják és eladják, vagy egyszerűen a helyszínen elégetik a fákat, és felkészítik a területet a gazdálkodásra” – írja a BBC news.

„A kiirtott területeken szójaültetvényeket és szarvasmarha-legelőket hoznak létre”, írja nationalgeographic.com.

A gazdák égetéssel tisztítják a földet – hamar lángra kap az erdő

A száraz évszakban gyakoriak a spontán erdőtüzek, a mostani ökológiai katasztrófát azonban elsősorban az emberi gondatlanság okozta. A gazdák égetéssel tisztítják a földet, hogy előkészítsék a területet a szarvasmarhatenyésztésre és a növénytermesztésre.

Az égetés során könnyen lángra kap az erdő, tűz pedig gyorsan tovább terjed, amit aztán a kiépített utak hiánya miatt gyakorlatilag lehetetlen eloltani.

Pusztító erdőtűz az Amazonas esőerdőben

Az Amazonas a bolygónk oxigénellátásának mintegy 20 %-át termeli

Az Amazonas a bolygónk oxigénellátásának mintegy 20 %-át termeli, ezért nevezik a Föld tüdejének.

Az egész bolygó ökoszisztémájának egy alapköve, mivel az esőerdő fáinak és növényzetének levelei hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, amely egyébként a légkörben maradna, drasztikusan megnövelve a globális hőmérsékletet.

A két hete tartó erdőtűz egy ökológiai katasztrófa

A térségben rendkívüli állapotot rendeltek el. São Paolo, Brazília legnagyobb városa feketévé változott az erdőtüzek okozta füsttől…

 „Ez a tűzvész egy tragédia” – mondta Adriane Muelbert, ökológus, Amazonas kutató. – Ez bűncselekmény a bolygó és az egész emberiség ellen.”

Mit tehetünk MI az erdőirtások ellen?
– Nemet mondunk a marhahúsra, a szójára és a pálmaolajra – hiszen a legtöbb esetben ezek miatt irtják az esőerdőket
– Újrahasznosított papírt használunk
– Erdőirtásmentes – zero deforestation logóval ellátott – termékeket vásárolunk

Fazakas Virág

(Szerencsére Indiában és Afrikában milliószámra ültetik a fákat, ami talán valamelyest ellensúlyozhatja ezt az ökológiai katasztrófát…)

Több mint 350 millió fát ültettek el egyetlen nap alatt Etiópiában- új világrekord született

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »