Minnesotában fizetnek azoknak, akik méhbaráttá alakítják a kertjüket – új törvény a méhekért

aug 28 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Minnesota állam lakói anyagi juttatásban részesülnek, ha segítik a méheket, és a saját kertjüket méhbarát élőhellyé alakítják.

Minnesota államban új törvényt hoztak a méhek védelmében, hogy támogassák a pusztulófélben lévő méhpopulációt, írja az mnn.com.

Közös összefogás a méhekért

Az új törvény értelmében Minnesota államban anyagi juttatást kap minden háztulajdonos, aki a saját kertjét méhbaráttá alakítja. A hagyományos zöld gyep helyett vadvirágokkal, lóherével és őshonos fűfélékkel teli „mezőt” hoznak létre, amely élelemmel látja el a méheket.

A méhbarát programra évente 900 000 dollárt különítenek el

A színes vadvirágok, a fehéren virágzó lóhere, a levendula, a zsálya, citromfű, oregano, bazsalikom, az összes méhfaj számára csemege, ezek a növények tápláló eleséget biztosítanak a számukra.

Kifejezetten vonzza azonban a bolyhos, csíkos (Bombus affinis) poszméheket, amelyek 2017-ben hivatalosan is felkerültek a veszélyeztetett listára.

Elsősorban a gyomirtók miatt pusztulnak…

Bombus affinis méhfaj – melynek egyedszáma az 1990-es évek óta 87%-al csökkent – mintegy 65 különféle növény peporzását végzi. Többek között az áfonya, szilva, alma, hagyma és lucerna elsődleges beporzója, írja a Wikipedia.

Ez a hihetetlen mértékű pusztulás elsősorban a gyomirtók használata, az élőhelyek csökkenése, a populáció széttagoltsága, valamint a háziasított (méztermelésre használt) méhek által terjesztett fertőző betegségek miatt következett be.

Méhbarát kert kialakítása vadvirágokkal

 „Az emberek segíteni akarnak”

 „Rengeteg e-mail kaptam az emberektől, akik az iránt érdeklődtek, hogy milyen módon tudnának segíteni” – mondta Kelly Morrison államtitkár, a törvényjavaslat megalkotója. – Az emberek segíteni akarnak a méheknek.”

„A 3 éves program keretén belül ősztől legalább 20 workshop-ot indítunk, ahol az emberek megtanulhatják, hogy miként tudják saját kertjük átalakításával segíteni a méhpopulációk fennmaradását. A tél folyamán a háztulajdonosok elkezdhetnek pályázni a beporzó-élőhelyek kialakítására.”

Az anyagi juttatáson túl – ami egy 500 dollár körüli összeg -, a kert áttalakításának költségeit is legalább 75 %-ban állja a program.

Méhbarát kert kialakítása vadvirágokkal

Bárki kialakíthat méhbarát kertet…

Hogyan tehetjük vonzóbbá a méhek számára a kertünket? Egyrészt, ha a kedvenc eleségükkel, illatos vadvirágokkal ültetjük tele a kertünket – élelmet biztosítva a számukra -, valamint teljesen elzárkózunk a növényvédőszerek és egyébvegyszerek használatától.

„A legtöbben például egyszerűen gyomnak tekintik a lóherét, pedig a lóhere az egyik legkedveltebb elesége a méheknek.

Az a legjobb, ha eltérő virágzási idejű növényeket ültetünk, így a kertünkben mindig van „méhlegelő”. A méhek azonban már néhány vadvirágnak is nagyon örülnek, és boldogan fognak a kertünkbe járni eleségért.

Ilyen egyszerű módon mi is segíteni tudjuk a veszélyeztetett listára került beporzó populációkat.

Fazakas Virág

Létezik egy méhfaj, akik virágokban szeretnek aludni – még össze is bújnak

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »