Új találmány a hordható légkondi – csak egy ponton hűt, de 5 fokkal csökken az egész test hőérzete

aug 30 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A csuklóra rögzíthető, karkötőként hordható légkondi a legújabb találmány. Vajon leváltja majd a környezetre és egészségre káros klímaberendezéseket?

A légkondicionálók használata rendkívül elterjedt a fejlett világ országaiban. Meleg nyári napokon tömegek menekülnek a klimatizált helyiségek hűvösébe. Hozzászoktunk az általa okozott kényelemhez, és nem kérdezzük, jó-e vagy rossz, hogy létezik.

Pedig a légkondicionálók és klímaberendezések nemcsak az egészségre károsak, hanem a környezetet is terhelik.

A légkondicionáló fokozza az üvegházhatást

A légkondicionáló berendezések rendkívül sok áramot fogyasztanak, globálisan a teljes energiaszükséglet egyötödét teszik ki.

A hatalmas energiaigény kielégítése érdekében a fosszilis energiahordozók égetésével áramot termelő erőművek nagy mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, így fokozzák az üvegházhatást.

Miközben a saját komfortérzetünket próbáljuk kielégíteni a beltéri hőmérséklet hűtésével, ezzel fokozzuk a bolygó felmelegedését. Vagyis hozzájárulunk ahhoz, hogy még nagyobb legyen a hőség évről évre…

Új találmány a hordható légkondi

Számos betegség forrása a légkondi

Azoknál az embereknél, akik nap mint nap klimatizált helyen tartózkodnak – főleg, ha a hideg levegő közvetlenül éri őket – gyakoribbak a megfázásos megbetegedések, az ízületi panaszok és a szem nyálkahártyájának irritációja.

A légkondicionáló berendezésben ezen kívül elszaporodhatnak bizonyos penészgombák és baktériumok, amelyek allergiát, illetve komolyabb betegségeket okozhatnak.

Új találmány a hordható légkondi

Jönnek a környezetbarát alternatívák – a hordható légkondik

Egyre több cég foglalkozik személyre szabott hőszabályozók kifejlesztésével. A Sony például idén nyáron olyan ruha alá illeszthető eszközt dobott piacra – egyelőre csak Japánban -, amely tökéletesen illeszkedik a ruha alá, és szinte észrevétlenül hűti a bőrt.

A másik újdonság az Embr Wave, amely a csuklóra rögzíthető légkondi. A MIT tudósai fejlesztették ki ezt a technológiát, írja az mnn.com.

A csuklón hordható légkondi csak egyetlen ponton hűt, de 5 Celsius fokkal csökken az egész testünk hőérzete.

Új találmány a hordható légkondi

A potenciális energiamegtakarítás hatalmas lehet

Mivel a hordható légkondik a testen egy pontot céloznak meg, a körülöttünk lévő levegő hűtése helyett, így jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint az épületekben üzemelő nagy teljesítményű klímaberendezések.

A megújuló energiával (pl. napenergiával) működő rendszerek mellett a hordható légkondik a leginkább környezetbarát megoldások.

…ez lesz a jövő?

Úgy tűnik, hogy ez lesz a jövő, hiszen a hordható légkondikkal személyre szabottan hűthetjük és melegíthetjük majd magunkat. Ennek köszönhetően a potenciális energiamegtakarítás hatalmas lehet…

A légkondicionáló használata egyébként otthon a legtöbb esetben elkerülhető lenne. A napos ablakok elfüggönyözésével hűvösen lehet tartani a szobákat…

Fazakas Virág

Kreatív találmány – áram nélküli légkondi PET palackokból

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »