HIRDETÉS

Kreatív találmány – áram nélküli légkondi PET palackokból

jún 7 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az újrahasznosított műanyag palackokból összeszerelhető Eco-cooler légkondicionáló akár 5 fokkal is képes lehűteni egy helyiség levegőjét.

A bangladesi Ashis Paul által fejlesztett egyszerű eszköz működése nem igényel elektromos áramot, így India szegényebb településein is alkalmazható, ahol nyáron elviselhetetlen a hőség. A feltaláló február óta már 25.000 indiai otthonba juttatta el az Eco-cooler berendezést, hogy javítson egy kicsit a szegénységben élők életkörülményein.

Önkéntesek tanítják a helyieknek az elkészítését

Az Eco-cooler feltalálójának koncepciója az volt, hogy egy olyan egyszerű berendezést hozzon létre, amelyet bárki saját maga el tud készíteni. A csináld magad légkondi elkészítése fillérekből megvan, működtetése pedig teljesen ingyenes.

11

A műanyag palackokból elkészíthető eszköz telepítését önkéntesek segítik, akik egyben meg is tanítják a helyieknek, hogyan tudják saját maguk elkészíteni és összeszerelni az áram nélkül működő légkondicionálót, így a tudást egymásnak is át tudják adni a későbbiekben. A légkondicionálóhoz mindössze néhány PET palackra van szükség, ami minden háztartásban megtalálható műanyag hulladék.

A módszer lényege a levegősűrítés

A módszer lényege a levegő sűrítésén alapszik. A félbevágott műanyag palackok szélesebb része kifelé néz, ahonnan a beáramló levegő a palack nyakánál összesűrűsödik, lehűtve a levegőt. Ezen az egyszerű megoldáson alapuló környezetbarát és költséghatékony eszköz akár 5 fokkal is képes lehűteni egy szoba hőmérsékletét. 

Megépítéséhez pedig semmilyen elképzettség nem szükséges. Egy ablak méretű vékony farost lemezre kupak méretű lyukakat kell fúrni, majd a félbevágott műanyag flakonokat belehelyezni úgy, hogy a széles részük kifelé nézzen. A házi légkondit a szúnyoghálókhoz hasonló módon kell beilleszteni az ablakkeretbe.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »