Betiltották a franciák a műanyag zacskók használatát a kereskedelemben

jún 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók használata a boltokban, helyette biológiailag lebomló, környezetbarát zacskók kerülnek forgalomba.

A tíz évig tartó vita után a tavaly nyáron megszavazott törvénynek eredetileg január 1-én kellett volna életbe lépnie, de az erről szóló rendelet csak csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben. A gyakorlatban viszont már az év eleje óta nem használatosak a műanyag zacskók a francia boltokban.

Minden szektorra érvényes…

Az intézkedés minden kereskedelmi szektorra vonatkozik, az élelmiszeripartól, a pékektől és hentesektől kezdve a kisebb boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig, a gyógyszertárakig és a piacokig. A környezetvédelmi minisztérium szerint az intézkedés célja a zacskók előállításához és használatához köthető jelentős környezetvédelmi hatások csökkentése.

111001greenliving

 

Helyette lebomló növényi és alga zacskók lesznek

Jövő év elejétől a boltok piacairól levehető élelmiszerárukat is tilos lesz nejlonba csomagolni. Csak bio eredetű és házilag komposztálható (növényi anyagokat, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, algát tartalmazó) zacskókat lehet majd használni a zöldségek, gyümölcsök, húsáruk vagy halak csomagolásához.

A biológiailag nem lebomló zacskók több száz év alatt tűnnek csak el. A tengerekben található hulladék 75 százaléka műanyag zacskó, és a tengeri teknősök 86 százaléka lenyeli, mert összekeveri a medúzákkal – hívta fel a figyelmet a tárca.

Évente 5 milliárd műanyag zacskót használtak eddig a francia boltok pénztárainál, és további 12 milliárdot más célokból. A becslések szerint mindezek fele elkallódik a környezetben.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »