Kreatív találmány – áram nélküli légkondi PET palackokból

jún 7 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az újrahasznosított PET palackokból házilag elkészíthető, áram nélküli légkondicionáló akár 5 fokkal is képes lehűteni egy helyiség levegőjét.

A bangladesi Ashis Paul által fejlesztett egyszerű eszköz működése nem igényel elektromos áramot, így India szegényebb településein is alkalmazható, ahol nyáron elviselhetetlen a hőség.

A feltaláló már 25.000 indiai otthonba juttatta el az Eco-cooler berendezést, hogy javítson egy kicsit a szegénységben élők életkörülményein.

Házilag elkészíthető – működtetése pedig teljesen ingyenes

Az áram nélküli légkondicionáló, az Eco-cooler feltalálójának koncepciója az volt, hogy egy olyan egyszerű berendezést hozzon létre, amelyet bárki saját maga el tud készíteni.

A csináld magad légkondi elkészítése fillérekből megvan, működtetése pedig teljesen ingyenes.

áram nélküli légkondi
Áram nélküli légkondicionáló házilag – PET palackokból

Önkéntesek tanítják a helyieknek az elkészítését

A műanyag palackokból elkészíthető eszköz telepítését önkéntesek segítik, akik egyben meg is tanítják a helyieknek, hogyan tudják saját maguk elkészíteni és összeszerelni az áram nélkül működő légkondicionálót.

Így a tudást egymásnak is át tudják adni a későbbiekben. A légkondicionálóhoz mindössze néhány PET palackra van szükség, ami minden háztartásban megtalálható műanyag hulladék.

Kb. 5 fokkal tudja csökkenteni a hőmérsékletet

A módszer lényege a levegő sűrítésén alapszik. A félbevágott műanyag palackok szélesebb része kifelé néz, ahonnan a beáramló levegő a palack nyakánál összesűrűsödik, majd ahogy kiszabadul, a többszörösére tágul. Ez a termodinamikai mechanizmus hűti a levegőt.

Ezen az egyszerű megoldáson alapuló környezetbarát és költséghatékony eszköz akár 5 fokkal is képes lehűteni egy szoba hőmérsékletét.

Kis nyaralókba is tökéletes megoldás lehet

A csináld magad légkondi elkészítése nagyon egyszerű. Néhány szelektíven gyűjtött PET palackból, egy kis barkácsolással bárki el tudja készíteni.

Egy ablak méretű vékony farost lemezre kupak méretű lyukakat kell fúrni. A félbevágott műanyag flakonokat pedig belehelyezni (ha szükséges, ragasztani) úgy, hogy a széles részük kifelé nézzen.

A PET-palack légkondit a szúnyoghálókhoz hasonló módon kell beilleszteni az ablakkeretbe.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »