Kerüld el a „fantompartner” csapdát!

aug 17 • Psziché • Impress Magazin

A kapcsolat kezdetén általában rózsaszín köd lengi körül azt, aki szerelmes. Ilyenkor nem a másikat látjuk, hisz őt még alig ismerjük.

A megismert tulajdonságai mellé elképzeljük őt olyannak, amilyennek látni szeretnénk, a fantáziánkkal töltjük ki a hiányzó információk helyét, és ebbe az elképzelt, belülről kivetített ideálba vagyunk szerelmesek, egy „fantompartnerbe”.

Csakhogy ahogy az idő telik, a fantomkép módosul, mert rájövünk, nem pont olyan a másik. Ha nem hisszük azt, hogy megváltozott, hanem elgondolkodunk azon, hogy talán mi festettük rózsaszínre őt, akkor két lehetőségünk van: menni vagy maradni.

A párterápiával foglalkozó pszichológusok észrevették, hogy a párkapcsolatok hasonlóan fejlődnek, mint a csecsemők, azaz négy fejlődési szakaszon mennek át.

1. szakasz: A szimbiózis

A kapcsolat kezdeti fázisában a friss szerelmesek általában annyira odavannak egymásért, hogy lélekben akkor is együtt vannak, ha fizikailag távol kell lenniük. Állandóan egymásra gondolnak, és amikor csak tehetik, találkoznak.

2. szakasz: Az eltávolodás

Ahogy a kapcsolat a második szakaszba lép, már reálisabb kép alakul ki a másikról. Észrevesszük a kisebb-nagyobb hibáit, és elindul egyfajta távolodás is. Ritkulnak a szerelmes sms-ek, a romantikus programok, a közös idő kezd unalmasan egyhangú lenni. Itt szakít a legtöbb pár és folytatja a keresést. A következő kapcsolat (ismét) jól indul, minden tökéletes, rózsaszín köd, szimbiózis, de lassan ismét kiütköznek a különbségek és elkezdődik a távolodás…

Aki tovább mer menni az úton, és erőt, időt, energiát, figyelmet tud szentelni a kapcsolatnak, a harmadik szakaszba léphet.

3.  szakasz: Újraközeledés

Elkezdenek a problémákról beszélgetni, melynek hatására egymásról és magukról is olyan dolgokat tudnak meg, amit korábban nem is sejtettek. Megértik a korábbi félresikerült kapcsolataikat, a szüleikkel való problémáik világossá válnak, és a legnagyobb félelmeik már nem is olyan rettenetesek, úgy érzik, többé nincsenek egyedül velük. Elindul az újraközeledés, az újra egymásra találás, már egy mélyebb szinten.

4. szakasz: Szabad együttműködésen alapuló egyenrangú kapcsolat

Szabad együttműködésen alapuló egyenrangú kapcsolatnak nevezzük azt, amikor a felek szeretik, segítik és támogatják egymást, de nem függenek egymástól. A különbözőségek ellenére újra közel tudnak kerülni egymáshoz. Egyenrangú félként alkotnak párt, ami a hosszú távú kapcsolat egyik alappillére. A 4. fázisban a kapcsolat felnőtté válik.

Geszvein Erika – pszichológus
www.apszichologusom.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »