Kánikula – riasztás az egész országra

júl 7 • LifeStyle • Impress Magazin

Az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által ma reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható és ezért elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szinte az egész ország területén.

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint a fővárosban tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Ezért ezeken a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy hétfőn is nagyon erős – akár 7,8-as értéket elérő – UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Az előrejelzés szerint a hét második felében enyhülhet a kánikula.

A hőségriasztás EU-s szabály

A hőségriasztás rendszerét 2007-től már az összes Európai Uniós tagországban kiterjesztik, mivel évek óta egyre több halálos áldozatot követel a hőség. Ha a meteorológiai előrejelzések alapján a napi átlaghőmérséklet 26 fok fölé emelkedik, a mentőszolgálatok értesítést kapnak, hogy fel tudjanak készülni a nagyobb számú rosszullétekre. Ez a riadó első fokozata.

Ha napközben a hőmérséklet legalább három napig 33 és 40 fok közé emelkedik, akkor rendelik el a riadó kettes fokozatát, amikor már a lakosságot is figyelmeztetni kell. Ezeken a napokon a város több pontján osztanak vizes palackot a járókelőknek és az autósoknak. Az utcákat pedig locsoló kocsikkal hűtik. Hármas fokozatra akkor kerülne sor, ha tartósan 40 fok fölé emelkedne a hőmérséklet, de erre hazánkban még nem volt példa.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »