Ismerd meg a ciklusod és hozd harmóniába magad!

ápr 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A női test működése egy bonyolult és lenyűgöző rendszer szerint zajlik, amely számos ciklikus folyamatot foglal magába. A leginkább meghatározó és magától értetődő ciklus – amit egyébként a legszélesebb körben ismerünk a kutatásoknak köszönhetően – a menstruációs ciklus. Ahhoz, hogy nőként egészséges és kiegyensúlyozott életet éljünk, fontos, hogy megértsük ezt a ciklust, és megtanuljuk, hogyan hozhatjuk harmóniába magunkat annak különböző szakaszaiban.

A menstruációs ciklus egy állandóan ismétlődő folyamat, ami a női szaporító szervrendszerek között játszódik le, de az egész testre – sőt a lélekre is – hatással van. Egy ciklus általában 28 napos – bár ez az időtartam egyénenként változhat – és négy fő szakaszból áll: a menstruációból, a follikuláris fázisból, az ovulációból és a luteális fázisból. Minden menstruációs ciklus szakaszában a női testben különböző hormonok dominálnak, és ezek különböző fizikai és érzelmi hatásokat váltanak ki.

Nőként jó tudni, hogy minden szakaszban más és más igényeink lehetnek. Vagyis: ahhoz, hogy egyensúlyba kerülhessünk önmagunkkal, érdemes megismerkednünk az egyes periódusokkal. A következőkben ezeket járjuk körül.

Menstruáció

Ennek kezdetét tekintjük a ciklus első napjának. Ekkor a méh nyálkahártyája, amely a megtermékenyített petesejt befogadására készült, elkezd lebomlani és vérzést okoz. Ez általában – egyéntől függően – három-hét napig tart. Ebben az időszakban a nők gyakran tapasztalhatnak fizikai kényelmetlenségeket, például menstruációs görcsöket, egyéb fájdalmakat és kimerültséget. Emiatt ilyenkor különösen fontos, hogy odafigyeljünk a testünk jelzéseire.

Fontos, hogy ezekben a napokban engedjük meg magunknak a pihenést és a regenerálódást! Igyekezzünk megadni a testünknek és a lelkünknek is azt a támogatást, amire szüksége van ebben az időszakban. Bevethetünk például házi praktikákat a menstruációs görcsök ellen, de akár az is elég lehet, ha adunk magunknak egy kis éndiőt, amikor csak a saját igényeinkkel foglalkozhatunk. Együnk valami egészséges, vitamindús és finom nassolnivalót, de emellett a folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg, hiszen ez mind enyhítheti a görcsöket. Ha pedig egy kicsit melankolikusnak érezzük magunkat, találkozzunk a barátnőkkel!

Follikuláris fázis

Ez a szakasz a menstruáció után kezdődik, és általában hét-tíz napig tart. Ebben a szakaszban az agyalapi mirigy luteinizáló hormont (LH) és follikulus-stimuláló hormont (FSH) termel, amelyek stimulálják a petefészeket a petesejtek előállítására és azok érlelésére. Ez már egyfajta felkészülés az ovulációra. És hogy mi mit tapasztalhatunk? Nos, ilyenkor már nem kell a menstruációs görcsök ellen küzdenünk, ráadásul sokkal energikusabbnak és motiváltabbnak is érezhetjük magunkat – pláne a menstruáció alatt megélt letargiával összehasonlítva.

Használjuk ki ezt a pörgős, proaktív és lelkes énünket! Ez egy ideális időszak lehet új projektek elindítására vagy kreatív tevékenységek folytatására. Mindezen az is sokat lendít, hogy a bőrünk ragyogóbbá válik, így mi pedig magabiztosabbak lehetünk. Ilyenkor a sportolás is jobban mehet, ezért bátran végezhetünk magas intenzitású edzéseket és az izomépítés is könnyebben sikerül majd. Ilyenkor plusz vasra lehet szüksége a szervezetünknek, így együnk minél több vörös húst vagy kagylókat, valamint zöld leveles zöldségeket!

Ovuláció

Ez a ciklus közepén történik, általában a menstruációt követő tizennegyedik nap körül. Ekkor a petefészek egy érett petesejtet bocsát ki, amely készen áll a megtermékenyítésre.Az ovulációs szakaszban a nők általában növekvő libidót és fokozott energiaszintet tapasztalhatnak. Emiatt ez egy jó időszak lehet a kapcsolatok ápolására és az intimitás intenzívebb megélésére. Éppen ezért ilyenkor jó ötlet egy kicsit kikapcsolni és élvezni az intimitást a párunkkal. Amennyiben gyermeket tervezünk, ez a legjobb időszak a próbálkozásra is!

Luteális fázis

Az ovuláció után következik a luteális fázis, ami körülbelül tizennégy napig tart és ami alatt a petefészek progeszteront termel. Amennyiben megtermékenyülés történik az ovuláció alatt, úgy ebben a szakaszban a progeszteron elősegíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhbe és a terhesség fenntartását. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor a progeszteronszint csökken, a fázis után a menstruáció következik, a ciklus pedig újraindul.

A luteális fázisban a nők gyakran tapasztalhatnak hangulatingadozásokat és olyan fizikai kényelmetlenségeket, mint például a fáradtság és a feszültség. Fontos, hogy ebben az időszakban is figyeljünk a testünk jelzéseire, és gondoskodjunk önmagunkról! Engedjünk meg magunknak több pihenést, de bevethetünk stresszcsökkentő módszereket – például meditációt vagy jógát – is.

A női menstruációs ciklus tehát egy bonyolult, ugyanakkor lenyűgöző folyamat, ami számos fizikai és érzelmi hatással járhat. Ez azonban nem jelenthet számunkra problémát, amennyiben ismerjük a ciklusunkat és odafigyelünk a jelekre, amelyeket a szervezetünk küld nekünk: ha így teszünk, igazi harmóniába kerülhetünk önmagunkkal és sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk a mindennapokban.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »