Így válasszunk napszemüveget – egy rossz napszemüveg, károsabb mint a semmilyen

jún 6 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy rosszul megválasztott napszemüveg nemcsak, hogy nem védi meg a szemet a káros UV-sugárzástól, de még látáskárosodást is okozhat.

Az UV-sugárzásra télen-nyáron figyelnünk kell, sőt, mivel a sugárzás a vékony felhőrétegen is áthatol, a borús égbolt sem jelent védelmet.

UV-sugárzás télen-nyáron

A víz, a homok és a hó visszaverik a sugarakat, ezért strandoláskor és síeléskor is fontos a megfelelő védelem. A láthatatlan UV sugarak egy részét elnyeli az ózonréteg, másik részét a szaruhártya, de még így is a szembe juthat annyi, ami már károsíthat.

Ráadásul az egész életen át kapott dózisok összeadódnak, és így egyre komolyabb gondot okozhatnak.

Mitől jó egy napszemüveg

Tévhit, hogy a sötét lencse jobban véd

Sokan úgy gondolják, hogy minél sötétebb a lencse, annál jobban kiszűri a káros sugarakat. Ez azonban egy tévhit, ugyanis az UV-szűrő réteg színtelen és a gyártók bármilyen szín esetében be tudják építeni a lencsébe a szükséges réteget.

A különböző színű napszemüvegekről viszont azt kell tudnunk, hogy megváltoztathatják a színérzékelést és befolyásolhatják a kontrasztérzékenységet.

Egy rossz minőségű napszemüveggel többet árthatunk a szemünk egészségének, mintha semmit sem viselnénk. Az UV-szűrőt nem tartalmazó, de sötét lencséjű napszemüveg miatt a kitágult pupillán át még több káros sugár éri a szemünket.

Mitől lesz igazán jó egy napszemüveg?

A napszemüveg választásnál 2 alapszabály van: szerepeljen a címkéjén az UV-400 vagy 100% UV védelem felirat és legyen minél nagyobb.

Szerencsére nem igaz, hogy csak nagyon drágán lehet megfelelő minőségű napszemüveget kapni. Viszont mindenképpen megbízható kereskedőtől kell vásárolni. A nagyobb optikákban még a napszemüveg UV-szűrő képességét is be lehet méretni.

Emellett a napszemüvegek esetében a méret is lényeges. Fontos, hogy minél nagyobb legyen, hogy felülről, alulról és oldalról is a lehető legkevesebb káros sugár érje a szemet, hiszen a kisebb lencsék mögé könnyebben besüt a nap. Egy UV-szűrős napszemüveg mellett a széles karimájú kalapokkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért.

UV védelem a hajnak – hatékony házi praktikák

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »