A gyanús anyajegy 4 ismérve – önvizsgálattal is felismerhető

ápr 14 • LifeStyle • Impress Magazin

Önvizsgálattal és évenkénti anyajegyszűréssel megelőzhető a melanoma vagyis a bőrrák kialakulása.

Tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak Magyarországon.

A legagresszívebb bőrdaganat típus, a melanoma főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma.

Az alapos önvizsgálat és a teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, amit nem érdemes halogatni. A veszélyes anyajegyek eltávolítását pedig, a sebgyógyulás és az egyre erősödő UV-sugárzás miatt, célszerű a tavaszi hónapokra időzíteni.

Többféle bőrrák létezik – a melanoma a legveszélyesebb

„Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb, a melanoma előfordulása emelkedik meredeken, csaknem a másfélszeresére. Jelentős növekedés mutatkozik a többi bőrrák – pl. basalioma, laphámrák – esetében is, melyek a melanománál lényegesen gyakoribbak, ám kevésbé veszélyesek. Ha idejében felismerik ezeket, nem járnak komoly következményekkel, de ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttétet is képezhet” – figyelmeztet Dr. Kuroli Enikő. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa.

„Az ózonréteg elvékonyodása miatt megnőtt az UV-sugárzás”

„A drámai emelkedés az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása következtében megnövekedett káros UV-sugárzás és a szoláriumhasználat számlájára írható.” Tíz perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli, nyári Balaton-parti napozással. A fénycsövek által kibocsátott sugarak hatására genetikai módosulás történik a DNS-ben, így a melanint termelő sejtek kontrollálatlanul osztódni kezdenek. Kiemelte: ezen környezeti hatások az utóbbi években megháromszorozták a melanoma előfordulását a 20-30 éves nők körében.

A gyanús anyajegyek 4 ismérve

Az önvizsgálat módszere a legegyszerűbben az úgynevezett ABCD-szabállyal írható le. Az angol betűszó az anyajegy tulajdonságait jelöli; az A az aszimmetriát, a B (border) a szegély tulajdonságait taglalja, a C (colour) a színére utal, a D (diameter) pedig az átmérőt jelenti.

„Gyanús az az anyajegy, mely alakját tekintve aszimmetrikussá válik, ha körvonala elmosódó, vagyis nem éles, illetve a megváltozott szín és a megnövekedett méret is vészjósló” – fejtette ki a szakorvos.

Tehát, amennyiben új anyajegy jelenik meg a testünkön, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, alakja, mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Melanoma gyanú esetén soron kívül fogadják a pácienseket és sürgősséggel, 1-2 napon belül, pár perces sebészeti beavatkozással eltávolítják a problémás elváltozást.

Regeneráld a bőrödet napozás után – házi lenmaggéllel vagy olívaolajjal

Forrás: semmelweis.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »