Húsvéti tojásfestés természetes alapanyagokból – az összes színt ki tudjuk keverni

ápr 11 • Kult & Art • Impress Magazin

Bizonyos fűszerek és zöldségek felhasználásával környezetbarát festékeket tudunk készíteni a húsvéti hímestojás festéshez.

A húsvéthoz hozzátartozik a hímestojás készítés, még akkor is, ha nem várunk locsolókat. A gyerekek számára a tojásfestés egy kihagyhatatlan program.

Ez a hagyomány ma már igazi művészeti ággá nőtte ki magát, rengeteg kreatív díszítési technika létezik. Használhatunk akvarellfestékeket, csillámport, csinálhatunk lenyomatos tojásokat, vagy akár kipróbálhatjuk a mozaiktechnikát is. (Kreatív húsvéti tojások – 10 kézműves technika.)

Környezetbarát festékek – természetes alapanyagok

A bolti tojásfestékek helyett használhatunk természetes alapanyagokat is, ami egyrészt környezetbarát módszer, másrészt biztosak lehetünk abban, hogy a főtt tojás, amit elfogyasztunk, még véletlenül sem fog ártalmas kemikáliákat tartalmazni.

1. Sárga: kurkuma

Ha sárga tojásokat szeretnénk festeni, akkor 2-3 evőkanálnyi kurkumát adjunk fél liter vízhez, és forraljuk néhány percig. Gyönyörű sárga színt kapunk.

2. Narancs: vöröshagymahéj és sárgarépa

A narancs árnyalat eléréséhez 2 bögre vöröshagymahéjra és egy kisebb, sárgarépára lesz szükségünk. Az alapanyagokat fél liter vízben kell főzni kb. 15 percig.

3. Piros: őrölt pirospaprika

A húsvéti tojások hagyományosan élénk piros színűek voltak. Ezt a színt is ki tudjuk keverni természetes alapanyagokból. Ehhez két-három evőkanálnyi őrölt pirospaprika szükséges.

4. Rózsaszín: cékla

Egy kisebb céklát pucoljunk meg és vágjuk fel kisebb darabokra. A cékla egy nagyon erős színezőanyag, elég csak pár percig forralni a fél liter vízben.

Ezzel a festőlével a halványrózsaszíntől egészen az élénk ciklámen árnyalatig többféle színű tojásokat festhetünk attól függően, hogy mennyi ideig hagyjuk a tojásokat a festőlében.

5. Zöld szín: spenót vagy petrezselyem

Vágjuk apróra 1 bögre spenótot, vagy petrezselymet és fél liter vízben főzzük kb. 15 percig. Az eredmény egy szép halványzöld árnyalat lesz.

6. Kékes szín: lilakáposzta

Két bögrényi lilakáposztát főzzünk fél liter vízben 10-15 percig. Az elkészült festőlével világoskék tojásokat festhetünk.

7. Kékeslila: fagyasztott áfonya kiolvasztott leve

Indigókék vagy kékeslila árnyalatot áfonyaléből tudunk készíteni. Nem kell a gyümölcsöt festékkészítésre pazarolni, a kék színt úgy is el tudjuk érni, ha a fagyasztott áfonya kiolvadt levébe tesszük ázni a főtt tojásokat.

8. Barna szín: kávé

Barna tojásfestéket is tudunk készíteni kávé felhasználásával. Három evőkanálnyi kávét kell fél liter vízben főzni ahhoz, hogy barna színt kapjunk.

Elkészítése:

Minden alapanyaghoz tegyünk kb. ½ liter vizet és 1 teáskanál sót, majd forraljuk 10-15 percig. Szűrjük le a vizet, öntsük egy tálba, és adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet.

A főtt tojásokat tegyük bele a még meleg festőlébe, és hagyjuk állni, amíg kialakul a kívánt színárnyalat. Minél tovább hagyjuk a színezett vízben a tojásokat, annál sötétebb színt kapunk végeredményül.

Kreatív húsvéti tojásfestés – 10 kézműves technika

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »