Kreatív húsvéti tojások – 10 kézműves technika

Már 23 • LifeStyle • Impress Magazin

A húsvéti tojásfestés ma már külön művészeti ággá nőtte ki magát, és egyre több kreatív díszítőelemmel és kézműves technikával ötvöződött.

A húsvéti tojásfestés hagyománya évről évre változik, és a húsvéti tojás az utóbbi időben egyre inkább egy kreatív, művészi alkotássá vált. A húsvéti tojások dekorálása nem csak a gyerekeknek, hanem a kézműves technikák iránt fogékony felnőttek számára is egy izgalmas alkotói tevékenység lehet.

A művészi alkotások között számos érdekes és dekoratív megoldás terjedt el a különböző országokban a vietnámi tojáshéj faragástól kezdve a gyapjúból készült színes nemezelt tojásokon át a quilling technikáig, amely egy reneszánsz kori papírművészet.

1. Filctoll és körömlakk lemosó

Rajzolj élénk színű filctollakkal foltokat, vagy különféle formákat a tojásokra, majd egy fültisztítót mártogass bele körömlakk lemosóba, és húzd végig a tojás felületén többször, hogy összemosódjanak a színek.

01

2. Gyapjúból készült nemezelt tojások

A nemezelés (juhgyapjú forróvizes gyúrása) ősrégi, Ázsiából származó technika, többek között nemez-sátrakat, ruhákat, szőnyegeket és ékszereket készítettek ezzel a módszerrel.

A juhgyapjúból a szappanos forróvizes gyúrás hatására ugyanis kialakul egy erős textiles anyag. Később a nemezelés kézműves technikaként terjedt el, és a mai napig különféle dísztárgyak, ékszerek és akár húsvéti tojás készítésére is használják.

11

3. Galaxis tojások – akvarell technikával

Ehhez a technikához akrill festékre, szivacsra és ecsetre lesz szükséged.

A tojásokat először fekete akrill festékkel kell befesteni, majd száradás a tojásokra körkörös mozdulatokkal kék, türkiz és sötétlila foltok kerülnek, ezek lesznek a galaxis-örvények. Végezetül mártogasd a szivacsot fehér és arany festékbe, majd óvatosan képezz csillagokat a tojások felületén.

12

4. Vietnámi tojáshéj-faragás

A vietnámi tojáshéj-faragás egy különleges kézműves technika, mely során gyönyörű tájképeket faragnak rendkívül óvatosan az előzőleg színesre festett tojásokra.

13

14

5. Ombre húsvéti tojások selyemszalagokból

Ezek a színárnyalatos, ombre tojások hajtogatott selyemszallagok egymáshoz illesztésével, illetve egymásra varrásával készültek.

15

6. Szivárvány tojások

Színes fonalakból bárki könnyen készíthet szívárvány tojásokat. A Tojásokat egy vékony réteg ragasztóval kell bekenni, majd körbe kell tekerni őket a különböző színű fonlakkal.

16

7. Az Univerzum bolygói

17

8. Melegíthető gyurmából – geometriai minták

18

19

9. Mexikói gyönygfűzés

21

10. Quilling technika – papírművészet

A quilling technika egy olyan művészet, amely spirál formában feltekert papírcsíkok egymáshoz illesztésével, vagy ragasztásával hoz létre érdekes dekorációt. A reneszánsz korban francia és olasz apácák és szerzetesek használták a quilling technikát könyvborítók vagy más vallási tárgyak díszítésére.

szerkleadhusvét

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »