Fényminták a falakon – kreatív kézműves design afrikai lopótökből

márc 1 • Kult & Art • Impress Magazin

Varázslatos hangulatot kelt az afrikai lopótök lámpa, ahogy a többezer apró lyukon átszűrődő fénysugarak fénymintákat alkotnak a falakon.

Egy autodidakta lengyel művész Przemek Krawczynski afrikai utazása után, a Szenegálban átélt élmények és inspirációk hatására kezdett afrikai lopótökből faragott lámpákat készíteni. Lámpái olyan egyedi művészi alkotások, melyek bármilyen helyiséget varázslatosan hangulatos térré tudják változtatni.

11

Egy lámpát 2-4 hónapig farag

A fiatal művész lámpái a hangulatvilágítás csodálatos világát eleveníti meg. A lámpák nappal lenyűgöző dekorációként, egyedi szobrászati remekműként jelennek meg a térben, az éjszakai megvilágításban pedig, amikor a fény átszűrődik a több ezer apró lyukon, megjelennek a különböző árnyék-minták a falakon.

12

Minden egyes lámpa szárított afrikai lopótökből készül, teljesen egyedi mintázattal. Az aprólékos kidolgozás, a gravírozás, faragás, festés pedig 2-4 hónapig is eltarthat, a mintázat bonyolultságától és méretétől függően.

13

Kreatív szenvedélyből hivatás

Az eredetileg mérnök végzettségű designer, egy építészeti stúdióban dolgozott, majd egy nap úgy döntött, hogy szeretne valami egyedit alkotni. Elkezdett lopótök faragással foglalkozni, majd egy nap kilépett a munkahelyéről, hogy minden idejét kreatív szenvedélyének szentelhesse.

14

„A faragás egy út”

Krawczynskit mindig is művészi inspirációk vezérelték, és mint mondja az alkotás és az alkotói folyamat megélése fontosabb számára, mint az, hogy hány lámpát tud elkészíteni. A faragás számára egy út, egy lehetőség arra, hogy folyamatosan fejlődjön. A világon számtalan lopótökfajta létezik, melyekből különböző tárgyakat, használati eszközöket vagy dísztárgyakat lehet készíteni, Krawczynski azonban kizárólag afrikai lopótököt használ alkotásaihoz.

15 1

Nincs két egyforma

A lámpák mintája minden alkalommal teljesen egyediek, Krawczynski nem készít két egyforma lámpát. Amikor egy minta vagy téma megfogan a fejében, azonnal vázlatot készít és elindul az alkotói folyamat. Maga az alkotás és a faragás számára az éltető inspiráció. Minden egyes alkotás izgalommal tölti el, hiszen a végeredményt sokszor csak hónapok múlva láthatja meg.

szerklead01100

Az álomszerű fényhatás romantikus környezetben, elsősorban hálószobák falán vagy egy kellemes hangulatú nappaliban mutatnak jól, illetve művészi produkciókhoz is felhasználhatók.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »