A világ ablakai fotósorozat – ahány ház annyi szokás…

márc 2 • Kult & Art • Impress Magazin

Andre Goncalves portugál fotós kedvenc témája a különböző stílusú házak részleteinek, legfőképpen az ablakok és az ajtók fotózása.

A portugál fotós, bármerre is jár a nagyvilágban, mindig megragadják a különböző építészeti stílusok, legfőképpen a lakóházak változatos világa. Mindenhol van egy jellegzetes, uralkodó stílus, ami az ablakok és ajtók tekintetében látványosan szembetűnő. Ahány város, ahány kultúra és annyi ablakdíszítési szokás…

Porto

Porto

A világ ablakai fotósorozat

Goncalves a különböző városokban megörökített fotóiból az évek alatt egy gigantikus méretű, vizuális katalógus lett, mely több ezer fotót tartalmaz Európa szerte, elsősorban a mediterrán térségből. Fotósorozatának különösen izgalmas alkotásai azok a képek, melyek egy országon belül mutatják meg, hogy mennyire eltérő stílus uralkodik akár egy szomszédos vidéken.

Balcelona

Barcelona

…majd a világ ajtói

Kezdetben csak ablakokat fotózott, majd később elkezdte összegyűjteni az ajtókat is, melyek szintén egy külön világot jelképeznek az építészeten belül. A fotókat végig nézve az ember nem is gondolná, hogy ennyire változatosak az épületek akár csak Európán belül is. Angliában például számos régióban láthatók a jellegzetes színes vasajtók.

Anglia

Anglia

Az ablak evolúciója

„Mindig is nagyon érdekeltek a különböző stílusú ablakok”, mondja Gonclaves. Mind szerkezeti szempontból, mind stílusbeli megjelenésüket tekintve. Ez egy nagy evolúció, amin keresztülment az ablak kialakítása, melyek egykor csupán egy lyuk volt a ház falán.”

Alpok

Alpok

London jellegzetes téglaházai

A vakolatlan házak jellegzetes hangulatot adnak a brit fővárosnak, melyek első ránézésre akár gyárépületnem is tűnhetnek, azonban közelebbről megfigyelve észrevehetők a különböző téglaberakások és építészeti megoldások.

London

London

Kerámiacsempe díszítés Portugáliában

Portugália varázslatos városaiban láthatók kerámiacsemékkel díszített házak, ahol a mintás csempék keretezik a különböző, színes faajtókat és ablakokat.

Portugália

Portugália

Velence színkavalkádja

Velence maga az eklektikus kavalkád, ahol nincs két egyforma stílusú ház. Minden egyes épület más és más stílust képvisel, ami egyedülálló látványosság a mediterrán térségben.

Velence

Velence

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »