Iszap-city az úszó „hydropolis” – visszaállhat a Nílus természetes ritmusa

febr 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Újabb mesterséges gátak helyett úszó „hydropolis” építését javasolja egy építész csapat a Níluson, mely együtt emelkedik és süllyed az árapállyal.

Az Ókorban a Nílus-völgy állandóan ki volt téve az áradásoknak, mely ellen később gátak építésével védekeztek, ezek a gátak azonban radikálisan átalakították a természetes rendszert. A Silt Lake City elnevezésű úszó „hydropolis” egy környezetbarát megközelítése az árvízvédelemnek.

011

Környezetbarát megoldás az árvízvédelemre

Az úszó „hydropolis” az árvízvédelem mellett környezetbarát megoldás lenne, hiszen nem avatkozna be a természet ritmusába, hanem együtt emelkedik és süllyed az árapállyal. A moduláris úszóváros mezőgazdasági területei, lakóépületei, energiagenerátorai mind a víz felszínén lebegnek, és együtt mozognak a hatalmas erejű Nílus folyóval.

11

Újra eljut a tápanyag és a víz a termőföldekre

A Silt Lake City elnevezésű iszap-váos tervét fiatal építészek (Margaux Leycuras, Marion Ottmann and Anne-Hina Mallette) alkották meg, mellyel díjat is nyertek hazájukban. Az Asszuáni-gát építése előtt a Nílus folyó áradása természetes ciklust követett, mely feltöltötte vízzel és tápanyaggal teli iszappal és hordalékkal a termőföldeket. Az áradás azonban néha pusztító erejű volt, ezért megpróbálták gátakkal szabályozni a Nílus folyót. Sajnos ez a beavatkozás azonban gyökeresen megváltoztatta az ökoszisztémát és a gát mögött halmozódott fel a tengervíz és az iszap, melynek következtében talajerózió alakult ki.

14

Visszaállhat a Nílus természetes ritmusa…

A folyó mentén épített úszó iszap-városok erre a problémára jelentenének környezetbarát megoldást, melyek természetes gátként működnének. A terv alapján a Nasser tavon állítanák fel a modul-városokat, egy 200 méter mély víztározó tó felett, így az esős hónapokban a folyó ugyanúgy elárasztaná a földeket, mint régen, így a víz és a tápanyagok eljutnának a termőföldekre.

Ez a környezetbarát rendszer megvédené a régiót a pusztító áradásoktól, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a folyó újra biztosítsa és fenntartsa az életet, ahogy ezt az egyiptomi civilizáció idején tette.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »