A hullámzó geometria

nov 18 • Enteriőr • Impress Magazin

A Heydar Aliyev Kulturális Központ Baku város egyik építészeti remekműve.

Zaha Hadid építész díjnyertes látványterve alapján épült meg a Heydar Aliyev kulturális fellegvár Baku városában. Az építész egy fenséges geometriai szerkezetet szeretett volna megvalósítani, amely nagyszabású művészi produkcióknak ad otthon.

Fotó: Iwan Baan

Fotó: Iwan Baan

A kreatív építészt mindig is foglalkoztatták a kanyargós formák, a különleges geometriai formák, a megszokottól eltérő látvány és épületszerkezeti megoldások. Baku nyomasztó városképében felüdülés ez a modern és művészi alkotás. Valóban egy remekmű született.

Hullámzó falak, dinamikus struktúra

Történelmileg Baku az iszlám építészet jegyeit viseli magán, mely sorok, rácsok, vagy oszlopsorok együttesen alkotják, míg kalligrafikus és díszítőmotívumok jelennek meg a kupolákon és a falakon. A Heydar Aliyev Központ a modern és a hagyományos építészetet ötvözi a modern geometrikus megoldásokkal.

Fotó: Iwan Baan

Fotó: Iwan Baan

A kulturális központ ívelt struktúrája új stílust jelent a város szocreál épületei között. A belső terek is különleges formatervezésűek. A hatalmas koncertterem hullámzó falai által közrefogott térben az akusztika is egyedülálló.

Fotó: Iwan Baan

Fotó: Iwan Baan

A hatalmas téren megjelenő teraszos, kupolás építmény, és a vízesések szimbolikus célja, hogy létrehozzon a város lakói között egy „áramló” kapcsolatot, és megváltoztassa a tér sík felszínét és a város jellegtelen arculatát.

Fotó: Iwan Baan

Fotó: Iwan Baan

Az épület különleges geometriája, hullámzó falai barátságos, hívogató hangulata egyedülálló és szokatlan a szürke, kocka, és jellegtelen városban, mégis arra hivatott, hogy elmossa az építészeti különbségeket és megváltoztassa a városi tipográfiát.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »