Fazekasmesterek versenye – kerámia fesztivál

ápr 10 • Kult & Art • Impress Magazin

Fazekasmesterek országos találkozóját rendezik meg a hétvégén (április 12-13.) a Tata és Komárom között fekvő Naszályon.

A belépődíj nélküli, kétnapos rendezvényre 24 fazekas hozza el portékáit az ország minden részéből, és bemutatót tart mesterségének fogásaiból.

Lakodalmas fazék és csalikancsó

Szombaton, a mesterek versenyén lakodalmas fazekat korongoznak négykezesben, azaz párosan. A lakodalmas fazék 30 centiméteresnél magasabb cserépfazék, amelynek két függőleges állású füle a szájából indul ki. Lakodalmakon sok vendégre lehetett főzni benne.

A tatai múzeum munkatársa a feliratos népi kerámiákról tart előadást, majd kiállítás nyílik a múzeum gyűjteményében található tárgyakból. Az érdeklődőket emellett játszóház, korongozás, népi sorversenyek és táncház is szórakoztatja a két napon. Természetesen idén sem marad el a házi készítésű sajt és méz bemutató, illetve vásár.

A vasárnapi versenyen a frissen végzett fazekasoknak, csalikancsót kell készíteniük. A csalikancsóból nem lehet a megszokott módon inni, mert a füle üreges és az edény száján húzódó perembe vezeti az italt, a peremen pedig több valódi és hamis ivónyílás van. A találkozó másnapján főzőversenyt tartanak, amelyen saját készítésű cserépfazekakban készül az étel, majd népi játszóházat rendeznek. A napot tombolahúzás zárja, a fazekasmesterek felajánlásaiból álló díjakkal.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »