Fantasztikus látványosság a tatai Öreg-tavon

nov 21 • LifeStyle • Impress Magazin

Az Öreg-tó az őszi-téli időszakban olyan fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, mely világszerte híressé teszi a tavat.

Ez a látványosság pedig nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása.  Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak ugyanis évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legnagyobb pihenőhelyüket, melyet 1989 óta nemzetközi egyezmény is véd.

Több tízezer madár telel a tavon

Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszaindulnak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé. A mintegy 2000 récével, kb ugyanennyi sirállyal, kócsagokkal, gémekkel kiegészülve igencsak látványos kezd lenni a tavi forgatag.

Sok természetkedvelő hosszú utat tesz meg azért, hogy ilyen látványban legyen része. Ilyenkor a távcsöveken keresztül rengeteg madarász, és érdeklődő szemléli a vizet, és az ott zajló életet. A legnagyobb látványosság a vadlúdhúzás, amikor a reggeli órákban csapatostul kirepülnek élelemért, majd a délutáni órákban visszatérnek a tóra, hogy biztonságban töltsék az éjszakát.

A Tatai Öreg-tónál november 29-30-án a vadludak tiszteletére fesztivált szerveznek a helyi természetvédők, ahol lehetőség nyílik teleszkópos madármegfigyelésre, ezen kívül madárgyűrűzési bemutatóval és különféle természettudományos előadásokkal várják a természetbarát érdeklődőket.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »