Először jelent meg robot írta tudósítás online napilapban

márc 19 • LifeStyle • Impress Magazin

A Los Angeles Times egyik hétfői cikkét olyan program generálta, amely földrengés esetén automatikusan készít rövid tudósítást.

A programot és az algoritmust Ken Schwenke újságíró-programozó írta, hogy gyorsabb legyen a hírtudósítás. A robot által összeállított hír körülbelül három perc alatt került ki az internetre.

„Robotújságírás” algoritmusok alapján

A „robotújságírást” világszerte egyre több hírszerkesztőség veszi igénybe. A Los Angeles Times élen jár ebben a típusú hírközlésben, amely hiteles forrásokra támaszkodik – ez esetben az amerikai földtani szolgálat (U.S. Geological Survey) adataira -, és előre megírt szövegsablont használ, a program ebben tölti ki az adatokkal a megfelelő üres helyeket. Más szerkesztőségek egyéb területeken, például a sporteseményeknél kísérleteznek algoritmuson alapuló tudósítással.

Schwenke szerint a program nem helyettesítheti az újságírót, inkább lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló adatokat gyorsan összegyűjtsék és terjesszék. Rengeteg időt takarít meg, és bizonyos információkat ugyanolyan jól tesz közzé, mintha ember írná.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »