Elmúlik-e magától az aranyér?

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

A statisztikák alapján elmondható, hogy a lakosság fele szenvedett már aranyeres tünetektől, ennek ellenére csak nagyon kevesen vannak azok, akik orvoshoz is fordultak a panaszaikkal. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy az emberek többsége úgy gondolja, minden aranyér elmúlik majd magától.

Van azonban egy rossz hírünk: ez nincs így. Épp ezért érdemes a Dr. Bánfalvi Aranyér Központba bejelentkezni, ha az a gyanúnk, hogy megjelent vagy kiújult a betegség: ott tudnak segíteni a problémánkon.

Miért nem mennek az emberek kivizsgálásra?

Az biztos, hogy a legtöbben azért nem mernek orvoshoz fordulni, mert félnek. Félnek attól, hogy műtétre kerül a sor, ez pedig sok-sok gonddal jár: kiesünk a munkából, csak rosszabb lesz, fájdalmaink lesznek, változtatnunk kell az életmódunkon egy ideig.

Pedig az aranyér korai stádiumában már jól kezelhető, és nem is biztos, hogy műteni kell. Ha pedig igen, az sem fájdalmas, a lézeres aranyeres műtét például lehet akár ambuláns műtét, nem is kell befeküdnünk a kórházba.

A másik oka annak, hogy az emberek nem jelentkeznek a proktológusnál az az, hogy nem is tudják, hogy aranyerük van. Akkor ijednek meg a legtöbben, ha véres csíkot látnak a WC-papíron vagy nagy fájdalmat éreznek székelés közben.

Ha pedig a tünetek kevésbé jellegzetesek és pár nap után megszűnnek, akkor a többség megnyugszik: talán átmeneti állapotról volt szó.

Ki lehet aranyeres?

Igen nagy hányad úgy gondolja, ő nem is lehet aranyeres, hiszen rendszeresen sportol, fiatal még, egészségesen táplálkozik, stb. Ám ez sem garancia mindenre.

A közhiedelem úgy tartja, aranyere csak az idősebb embereknek lehet, a fiatalokat megkíméli ez a betegség. Pedig a panaszok az életkorral nincsenek összefüggésben!

A túlsúly, a nagymértékű hasűri nyomás, illetve a rossz székelési szokások okozzák a legtöbb esetben az aranyeret. Éppen ezért mindenki veszélyben van, aki keveset mozog, ülőmunkát végez, vagy sokáig ül a vécén, erőlködik. Sőt, még azoknál is nagy esély van a betegség kialakulására, akik nehéz súlyokat emelnek nap mint nap – bútorszállítók, kamionosok, raktárosok. Kismamáknál is előfordulhatnak a tünetek.

Láthatjuk tehát, hogy egyáltalán nem életkor függvénye az aranyeresség!

Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk?

Amint már említettük, keressünk fel egy orvost. A legjobb, ha egyenesen egy proktológushoz jelentkezünk be, mert ő szakszerű tanácsokat tud adni, de lehet, hogy más végbéltáji betegséget diagnosztizál. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ budapesti és székesfehérvári rendelőiben egyénre szabott kezeléseket alkalmaznak.

Az aranyér korai felismerése sokat segíthet. Az sem mindegy, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó: ezek alapján dönti el az orvos, milyen módszert alkalmazzon a gyógyítás során. Van, hogy az életmódváltás is elegendő, van, hogy valóban műtétre lesz szükség.

A legtöbbet akkor teszünk az egészségünkért, ha odafigyelünk arra, hogyan székelünk, mit eszünk, mennyi vizet iszunk, és eljárunk rendszeresen sportolni. Az idegeskedés, a stressz sem tesz jót az aranyeresség kialakulásának, ezért próbáljunk meg minél többet meditálni, relaxálni.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »