Árazással kapcsolatos szakzsargonok: mit jelent az IC++ első plusz jele?

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Ha valakinek van bankkártya-elfogadásra alkalmas készüléke, akkor már biztosan találkozott az IC++ kifejezéssel. Kereskedőként is hallhattuk az interchange fee kifejezést, amiről gyakran nem is annyira egyértelmű, hogy mit is jelent. Ezekkel jó, ha tisztában vagyunk, ha hasonló szolgáltatást használunk, ráadásul napi rendszerességgel.

Mit jelent az interchange fee?

Röviden talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez a bankközi jutalék, ami a kereskedő bankja vagy payment szolgáltatója fizet a kártyabirtokos bankjának minden egyes elektronikus fizetés után. Az esetek döntő többségében a bank vagy a pénzügyi szolgáltató a kereskedőre hárítja ezt a díjat. A bankközi díjakat mindig a kártyahálózatok határozzák meg, a teljes tranzakció 0,2-0,3%-a között mozognak, ha lakossági bankszámlához tartozó kártyáról beszélünk. A BizPay segítségével a Worldline szolgáltatásait is igénybe vehetjük, amivel még gyorsabb, hatékonyabb elektronikus fizetési módokat használhatunk.

Ahhoz, hogy tudjuk, a megfelelő szolgáltatást alkalmazzuk, ismerni kell, hogy mégis hogyan működnek a bankközi díjak. Ha egy vásárló hitel- vagy betéti kártyát használ az összeg kifizetéséhez, akkor a banknak vagy a pénzügyi szolgáltatónak bankközi díjat kell fizetni a kártyabirtokos bankjának az elektronikus fizetés után. Ez szinte mindig a végösszeg egy bizonyos százaléka. A jutalék költsége több tényezőből áll össze. Befolyásolja a használt kártya típusa (betéti, hitel, stb.), a kártyahálózat (Mastercard, Visa, stb.), üzleti vagy lakossági kártyatípusról beszélünk, vagy éppen a külföldön népszerű úgynevezett jutalomkártyát használ az ügyfél.

Miért van szükség bankközi díjakra?

Teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a kereskedőnek egyáltalán miért kell bankközi díjat fizetni? A válasz röviden az, hogy a jutalék segítségével fedezik a kártyás fizetések feldolgozásának költségeit. Ha az ügyfél hitel- vagy betéti kártyát használ, akkor a vásárlást valakinek fel kell dolgoznia. Ilyen például a Stripe vagy a Square. Ehhez rengeteg speciális berendezésre, szoftverre van szükség, amelyek képesek egyszerre nagy mennyiségű tranzakciót is kezelni.

Természetesen a szoftverek, berendezések beszerzése, működtetése nem ingyenes, ezért is számítanak fel bankközi díjat a kereskedőktől.

Meg lehet kerülni a bankközi díjakat?

Vagy egyáltalán érdemes ezzel kísérletezgetni? Ha az elektronikus fizetési módokat preferálják az ügyfelek, akkor sajnos nem sok alternatív lehetőségünk marad. Ellensúlyozhatjuk a költségeket azzal, hogy enyhén megemeljük az árakat.

Ha lehetséges, arra is ösztönözhetjük az ügyfeleket, hogy készpénzzel vagy utalással fizessenek, de ez a kisebb értékű tranzakciók esetében inkább csak plusz munkát, bonyodalmat és kényelmetlenséget okoz. A legjobb, ha a bankközi díjak költségeit beépítjük a termékek, szolgáltatások árába.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »