Egy szaxofonos lány „élőben festős” koncertjei (interjú)

nov 20 • Kult & Art • Impress Magazin

Songoro Fatime a magyar-tanzániai szaxofonos lány összművészeti kezdeményezései összehozzák a különböző művészeti ágak képviselőit.

Koncertjei interaktív, improvizatív produkciók, ahol van, hogy képzőművészek élőben festenek az aktuálisan játszott zeneszámokra, máskor egy költőnő verseire épülnek a harmóniák, de táncos jelenetek és színházi produkciók is előfordulhatnak. A Song-óra egy interaktív esemény, ahol a különböző művészeti ágak képviselői találkoznak és kommunikálnak egymással, sőt, a közönség és az előadó közötti határ is elmosódik. Fatime ugyanis gyakran kezdeményez beszélgetést a közönséggel.

11szerk

Ráhangolás az összehangolódásra

A Song-óra jelmondata a „Ráhangolás az összehangolódásra”, amit Fatime saját küldetésének tekint. „Azt tapasztaltam, hogy a különböző művészeti ágak képviselői nem nagyon ismerik egymást, nincs kommunikáció közöttük, mondja Fatime. – Mindenki elhatárolódva alkot, a saját körein belül mozog, és nem nagyon tud a másikról. Többek között ezt a problémát szeretném feloldani a Song-óra produkciókkal, ahol a meghívott előadók egymás műfajára reflektálnak, a művészi kifejezésmódok összekapcsolódnak és kapcsolatot teremtenek egymással.”

22szerk

A résztvevők és a folyamatosan változó csapat tagjai sokszor egymásnak idegenek, azelőtt soha nem dolgoztak együtt. Éppen ezért minden fellépés magában hordoz egyfajta spontaneitást, az újdonságot, hiszen egyszeri és megismételhetetlen pillanatok születnek. Hogy létrejön-e az összehangolódás? Ez minden alkalommal egy nyitott kérdés, egy kísérlet, egy izgalmas vállalkozás. Fatime koncertjei minden alkalommal meglepetésekkel és kihívásokkal teli esték.

A pillanat művészete

A fiatal szaxofonos lány nem fél az ismeretlentől, sőt mindig új kihívásokat keres. Mind a zenében, mind az önkifejezésben. Önmaga is állandóan kísérletezik, újít, fejleszti magát. A zenei önkifejezés mellett kipróbálta magát színjátékban, táncban, zeneszerzésben, dalszövegírásban, rendezésben, és rádió műsorvezetésben is. „Magával ragad a változatosság”, „Szeretnélek jobban megismerni” szlogenekkel hirdeti a november 22-i pénteki nagy eseményt, ahol a Song-óra egy éves jubileumát ünnepli. A szülinapi találkozón olyan zenészek, táncművészek, képzőművészek, színészek, költők fognak közreműködni, akik együtt dolgoztak Fatimével az elmúlt egy évben.

A Song-óra 1 éves jubileumi koncertje november 22-én (pénteken) lesz a MÜSZI-ben, 9 órai kezdettel.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »