Hungarikum lett a szóda

nov 20 • LifeStyle • Impress Magazin

A Hungarikum Bizottság felvette a szódavizet a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba.

A szódavíz tehát mostantól hivatalosan is nemzeti értéknek számít, hiszen bekerült a Magyar Értéktárba, adta hírül az MTI hétfői közleménye.

A feltaláló: Jedlik Ányos fizikus

A szódavíz (régies nevén szikvíz) gyártását Jedlik Ányos magyar fizikus találta fel, aki 1826-ban készítette el az első szódavízgyártó készüléket. Az ő nevéhez köthető az első hazai szikvízgyártó üzem is. Kezdetben a szódavizet kisiparosok állították elő és üvegpalackokban árulták. A szódavíz gyártás az 1800-as évek harmadik legnagyobb iparága volt.

Jedlik-csobogó Győrben

Hazánkban több művészeti alkotás is megemlékezik a most már nemzeti értékként fémjelezett palackozott vízről. Győr belvárosában látható egy szódásszifon alakú díszkút, melyet Hefter László győri üvegművész készített. A Jedlik-csobogó nevű kutat tavaly nyáron állították a szódavízgyártó készülék feltalálójának tiszteletére, aki élete jelentős részét Győrben töltötte.

Jedlik-csobogó /fotó: gyorplusz.hu

Győr, Jedlik-csobogó /fotó: gyorplusz.hu

Szódavíz történeti kiállítás Szegeden

Szegeden pedig egy szóda történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a Szent István téri Víztorony földszintjén, ahol egyebek mellett 120 különféle szódásüveget és szifont is megtekinthet a közönség.

Szóda történeti kiállítás Szeged /fotó: szegediwiw.hu

Szeged, Szódavíz történeti kiállítás /fotó: szegediwiw.hu

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »