HIRDETÉS

Egy nő könyvtárrá alakította a háza előtt lévő 110 éves kiszáradt fát

jan 12 • Kult & Art • Impress Magazin

Ma egy olyan világban élünk, ahol egyetlen gombnyomással rengeteg információhoz juthatunk, a könyvek azonban egészen mást adnak, valami olyat, ami fontos a lelkünknek.

„A könyvek világában való elmerülés élménye – amikor lassan olvasunk és a szöveg vagy a történet teljesen magával ragad – egészen más ahhoz képest, mint a mikor a neten böngészünk a rengeteg információ között, és csak felszínesen futjuk át a cikkeket, írásokat” – mondja Sharalee Armitage Howard egykori könyvkötő, a kis „odú-könyvtár” létrehozója.

Nem akarta kivágni az elkorhadt fát – könyvtárrá alakította

A Little Tree Library elnevezésű kreatív könyvtár létrehozója Sharalee egész életében könyvekkel foglalkozott, egykor könyvkötőként, majd később könyvtárosként.

Sharalee szerint az olvasás azért is fontos, mert javítja a kritikus gondolkodás képességét és fejleszti az empátiát, két olyan tulajdonságot, melyek nagyon hiányoznak a mai kultúrából.

Little Free Library – kreatív minikönyvtárak

A Little Free Library egy nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy életben tartsák a könyvek és az olvasás szeretetét.

Mindezt olyan, mindenki számára szabadon használható, nyilvános helyen elhelyezett minikönyvtárak létrehozásával támogatják, mint például ez a kis mesebeli odú-könyvtár.

Az olvasás népszerűsítése

A közösségeket ezáltal arra ösztönzik, hogy megvalósítsák az egymás közötti könyvek cseréjét.

A közösségi minikönyvtárak azon az elven működnek, hogy bárki elvihet egy könyvet, ha otthagy helyette egy másikat. Már több mint 75 000 közösségi minikönyvtár található a világ 88 országában.

Mesebeli hangulatú…

A 110 éves kiszáradt fa törzséből kialakított könyvtár – amely az Idaho állambeli Coeur d’Alene-ben található – az egyik legkreatívabb megoldás. Sharalee Armitage Howard egykori könyvkötő és könyvtáros hozta létre a háza előtt álló 110 éves kiszárart fából. A fa elkorhadt törzsét alakította át egy mini „odú-könyvtárrá”.

Az út szélén álló kanadai nyárfa évekig virágzott, majd kiszáradt, elkorhadt. „A kanadai nyárfák általában 40-50 évig élnek. Ez a fa majdnem kétszer ennyi idős volt, amikor elszáradt” – mondta Sharalee.

Sharalee a fa törzsének belsejében alakította ki a könyvek tárolására alkalmas polcokat, majd a kis fa könyvtár kapott egy tetőt, illetve külső, belső világítással szerelték fel, ami igazán mesebeli hangulatot kölcsönöz neki.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »