Betiltották Angkorvatban az elefánt turizmust – nem lehet többé elefántok hátán turistákat utaztatni

nov 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Nem lehet többé elefántok hátán turistákat utaztatni az ősi templomvárosban, Angkorvatban. Az állatjogi aktivisták felléptek az elefánt turizmus ellen.

Kambodzsában 2001 óta lehet elefántok hátán való sétautat igénybe venni az UNESCO Világörökség egyik gyönyörű helyszínen, Angkorvatban. A szolgáltatást egy magánvállalkozó kínálja az ősi templomvárosban a turisták számára, írja a Lonely Planet.

2016-ban indították a petíciót az elefántok védelmében

Hatalmas felháborodást váltott ki azonban, amikor 2016-ban turistaszállítás közben végelgyengülésben egy elefánt összesesett, és meghalt a helyszínen. A change.org azonnal petíciót indított, hogy végleg betiltsák az elefántok üzleti célú használatát és kihasználását.

A kormány végül – a múlt héten – meghozta a döntést, és végleg betiltotta az elefántok turisták utaztatására való használatát. Hivatalosan is bejelentették, hogy 2020 januárjáig az összes „szolgálatban lévő” elefántot elszállítják a helyszínről.

elefánt turizmus Kambodzsa

Öt elefántot már át is helyeztek az új otthonukba

„Az elefántok üzleti célú használata – az elefánt turizmus – mostantól tilos Angkorvat területén” – mondta az Apsara Hatóság szóvivője. A helyszínen lévő 14 elefánt közül már ötöt át is helyeztek új otthonukba, és a többit is hamarosan elszállítják oda. „Az elefántok egy erdős területen, természetes élőhelyen fognak élni” – tette hozzá a szóvivő.

elefánt turizmus Angkorvat

A change.org kérése…

Ez az intézkedés még nem teljes győzelem, csak egy kezdeti lépés” – a change.org szerint. Az elefántok ugyanis ugyanannak a társaságnak a tulajdonába maradnak, aki eddig is saját üzleti célra használta az állatokat. Nem lesznek ugyan többé elefántos turista utaztatások, de különféle mutatványok bemutatására még használhatják őket.

A change.org arra kéri a turistákat, hogy ne a saját élményükre gondoljanak, amikor egy vadállattal kapcsolatos szolgálattást kínálnak egy egzotikus országban. Gondoljunk bele: ami a számunkra egy „életre szóló élmény”, az állatok számára egy egész életen át tartó nyomorúság…

Fazakas Virág

Kanadában betiltották a delfinek és bálnák fogságban tartását

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »