Befagytak a Plitvicei-tavak vízesései – ritka látvány

jan 27 • Földgömb • Impress Magazin

Meseszép jégvilággá változtatta a januári fagy a horvátországi Plitvicei-tavak vízeséseit, melyek egybefüggő jégcsapként csüngnek a Dinári-hegység hegyei között.

A téli időszakban gyakran fedi hó Plitvice Nemzeti Park környékét, és a tavakat, egybefüggő jégcsapok és befagyott vízeséseket azonban ritkán lehet látni. Mario Maindl oszták fotós tette közzé facebook oldalán a gyönyörű fotókat.

0012

Ritkán láthatók befagyott vízesések

A 16 tóból álló Plitvicei-tavak, mely Horvátország egyik legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik, egy völgyben terül el a Dinári-hegység hegyei között.

Nyáron csillogó türkiz színű tavacskák látványa varázsolja el a látogatókat, azonban idén a tél is különleges tájképet festett. Január végére meseszép jégvilággá változott az egész téréség.

0013

0014

Télen- nyáron gyönyörű

Plitvice télen is sok turistát vonz, hiszen általában novembertől márciusig friss hó fedi a tájat. A Parkban egyértelműen kisebb a zsúfoltság ebben az időszakban mint más évszakokban, a különleges téli formák elképesztő kavalkádjában a meseszép tavak és vízesések különleges kristály díszítést adnak a természetnek.

0015

003

A tavak összfelülete 2 km², amiket 190-200 vízesés köt össze, a vízesések száma a vízmennyiségtől függ. A víz 636 m tengerszint feletti magasságból 8,2 km hosszú bonyolult rendszerű tólépcsőzet után 133 m tengerszint feletti magasságba jut. Horvátország legmagasabb vízesése a 78 méteres Nagy-vízesés is itt található, az Alsó-tavak végén. A második legnagyobb vízesés a Galovački buk, amely 25 méteres.

0016

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »