Séta a tengeren? – egy végtelen híd a dán tengerparton

febr 1 • Földgömb • Impress Magazin

Dániában festői tengerpartján épült egy tengerbe nyúló, lebegő híd, melyen végigsétálva megtapasztalható a vízen járás élménye.

A Sclupture by the sea művészeti fesztiválra tervezett kör alakú szerkezet Dánia festői homokos tengerpartján Aarhus-ban épült meg. A „végtelen híd” egy olyan történelmi helyszínen került megépítésre, ahol annak idején egy lebontásra kerülő móló állt.

Megtapasztalható a vizen járás élménye

A vízbe nyúló „végtelen híd” összeköti a szárazföldi partszakaszt a tengerrel, mely egyfajta lebegő konstrukcióként folyamatosan emelkedik és süllyed az árapálytól függően. A kör alakzat a végtelent jelképezi, hiszen a hídnak nincsen se eleje, se vége.

11

Egy különleges helyszín

A 60 méter átmérőjű építmény a szárazföldről indul, majd hosszan benyúlik a tengerbe, ahová a vékony pallón gyakorlatilag „vízen járva” juthatnak el a látogatók, megtapasztalva a különleges vízen lebegő élményt. A fesztivál idején bárki tehet egy hosszú sétát a tengeren.

22 

A tengerpartok és öblök a világ bármely táján gyönyörű látványt nyújtanak, nem kivétel ez alól a dán tengerpart sem. A tengerbe nyúló kilátó vagy sétány páratlan panorámás kilátást nyújt a környező tájra, mely a kör alakzatnak köszönhetően minden irányban megcsodálható.

33

„A kör alakú hídról a város és az öböl végtelen panorámája tárul elénk”, írják a gjode&povlsgaard építészei, akik ehhez hasonló építményeket terveznek általában megközelíthetetlen helyeken.

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »