Ma van a sünik világnapja

febr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Február 2-a eredetileg a mormoták ünnepe az Egyesült Államokban, ahol egy tavaszváró időjárásjósló hagyományhoz kapcsolódik, később vált ez a nap a sünik világnapjává is.

A sünik a természet egyik legaranyosabb teremtményei, a kis tüskés gombócoknak már a látványa is mosolyt csal az arcunkra.

Éjszakai életmódot él

Nappal ritkán találkozni velük, mert ilyenkor elbújnak egy bokor alá, vagy egy odúba, és éjjel indulnak el zsákmányszerző körútra. A sünök éjjelente 2 – 4 kilométert gyalogolnak táplálékkeresés közben.

02

Téli álmot alszik

A sünik a tél közeledtével odút keresnek maguknak, vagy beássák magukat a földbe, és az időjárástól függően általában októbertől áprilisig téli álmot alszanak.

01

Ha megjelenik a kertben, készíthetünk számára kis faládikóból házikót, vagy akár egy állateledel boltban is beszerezhetünk számára egy odút. Ha megfelelően gondoskodunk róla, és a süni jól érzi magát nálunk, akkor ragaszkodni fog otthonához.

03

A süninek nincs is másra szüksége, mint nyugalomra és egy kényelmes kuckóra ahol majd felnevelheti kicsinyeit. Ha sünit találunk kertünkben, biztosítsunk a számára egy nyugodt búvóhelyet és ne zargassuk.

04

Soha ne itassuk tejjel

A süni fő táplálékai a rágcsálók, a kártevők és a bogarak, ugyanakkor kedveli a lehullott gyümölcsöket, és bogyókat, ezért azokat a kerteket, ahol sok a gyümölcsfa, előnyben részesítik. A sünit soha ne itassuk tejjel, vagy más itallal, csak tiszta, ne túl hideg vizet tegyünk nekik egy tálkába.

05

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »