Furcsa baktériumok a mobilokon

szept 23 • LifeStyle • Impress Magazin

Több a súlyos fertőzést okozó baktérium a mobiltelefonokon, mint az irodai vécék ülőkéjén – derült ki egy brit fogyasztóvédelmi kutatásból.

A Which? című független brit fogyasztóvédelmi magazin egy mikrobiológiai kutatást végzett, hogy kiderítse, mennyi bacilus tanyázik az okostelefonokon.

Fertőző mobilok?

A kísélreltben 30 érintőképernyős telefonról, 30 tabletről és 30 számítógép-billentyűzetről vettek mintát. Volt olyan iPad, melynek mintájában 600 staphylococcus aureus baktériumot találtak, ez a mikroba az ételmérgezések leggyakoribb okozója.

Ugyanezzel a módszerrel az irodai vécéülőkéről vett mintán csak húsz, okostelefonról száznegyven, a legkoszosabb billentyűzetről négyszáznyolcvan darabot lehetett megszámolni.

A Which? szerint a szennyezés a mai kapkodó életmód, a gépek előtt ülve, maszatos ujjakkal elfogyasztott falatok és a gyors mosdószünetek számlájára írható. „Hozzájárul a problémához, hogy sokat viszik magukkal az elmaradhatatlan készüléküket a vécére is, illetve, hogy egyesek igen ritkán mossák meg a kezüket” – mondta James Francis mikrobiológus, a kutatás vezetője.

Furcsa szokás…

Ha az élelmiszeriparban egy étellel foglalkozó dolgozó kezéről a mintavételnél ilyen mennyiségű kórokozót találnak, akkor annak el kell hagynia a munkahelyet és meg kell tanulnia az alapvető higiéniai szabályokat – olvasható a tanulmányban.

Az Ofcom brit független médiaszabályozó portál egy nyári kutatása kiderítette, hogy a 18 és 24 év közötti okostelefon- és tablettulajdonosok annyira ragaszkodnak a készülékeikhez, hogy 20 százalékuk videótartalmakat tekint meg rajtuk a mosdóban.

Ez a furcsa szokás higiéniai szempontból sem túl szerencsés. Hiába a kézmosás, a mobilon ott maradnak a bacilusok, melyek a következő telefonbeszélgetésnél, amikor szánkhoz emeljük a készüléket, könnyen fertőzést okozhatnak.

A Which? szerint a mobiltelefonokat napi rendszerességgel szükséges antibakteriális törlőkendővel tisztán tartani.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »