Az ötvenéves Nutellát ünneplik Olaszországban és a világ számos országában

máj 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A Nutella az egyik legsikeresebb olasz termék, a Ferrero édességgyár és Olaszország egyik jelképe.

A születésnapi ünnepléssorozatra indított nemzetközi Nutella Day (Nutella-nap) első állomása szombaton a piemonti Alba városában lesz. A Ferrero mai napig itt működő gyárából 1964 tavaszán került ki az első Nutella-tégely.

Nutella-partik Moszkvától New York-ig

Albában bemutatják a Nutellam Cantata című, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei darabot, amely természetesen a mogyorókrémet dicsőíti. Az olaszországi programok vasárnap este Nápoly főterén érnek véget Mika brit popsztár Nutella-koncertjével.

Nutella-partit rendeznek a moszkvai Gorkij-parkban és New Yorkban is, ahol megnyílik az Egyesült Államok második Nutella-bárja – sorolta a születésnapi eseményeket Francesco Paolo Fulci, a Ferrero elnöke római sajtótájékoztatóján.

Családi vállalkozás maradt a mai napig

A Ferrero családi vállalkozásként indult és a mai napig az maradt, igaz világméretűvé nőve ki magát. A nyilvánosságot kerülő Ferreróék alkotják Olaszország leggazdagabb családját.

Az édesipari céget alapító Pietro Ferrero már a húszas évektől egy kenyérre kenhető és olcsó édes krémet tervezgetett, amelyet az édesanyák a gyerekeiknek adhatnak uzsonnára, de a munkások is szívesen fogyaszthatnak drága felvágott helyett. Az első próbálkozás a Giandujot volt. Alapanyagai között szerepelt a tipikus helyi specialitásnak számító piemonti mogyoró és a gianduia csokoládé. Pietro fia, Michele Ferrero 1963-tól kísérletezett egy jobban eladható változattal. Megváltoztatta az összetevőket, módosította a címkét és a tégelyt, és kitalálta az új kereskedelmi elnevezést: az angol Nut (mogyoró) szóból az olaszosan csengő -ella végződéssel. 

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »