Különös sziklaformációk a Huron-tó partjainál

máj 16 • Földgömb • Impress Magazin

A Huron-tó a világ harmadik legnagyobb édesvizű tava. Egyike az észak-amerikai Nagy-tavaknak, mely Michigan államtól keletre található. 

A Huron-tó sziklái többnyire homokkőből és puha agyagos kősávokból épülnek fel, melyeket a hullámverés több helyen megbontott. Így jöttek létre az apró szigetek és a különös sziklaformációk.

Turnip Rock – Az élő szikla

A Huron-tó legszebb képződménye a Turnip Rock, az „élő” szikla, melynek érdekessége, hogy a tetején több méter magas fák és élő, zöld növényzet látható.

111

A zöld vizű tó

A tó vize bizonyos partszakaszoknál olyan kristálytiszta, hogy szinte láthatatlan, másutt pedig smaragd zöld színű. A megkapó sziklás partszakaszok búvárok és a kajakosok kedvelt helyszíne.

11

Több ezer hajóroncs a mélyben

A Nagy-tavakon már a 17. századtól nagy hajók közlekedtek, ennek köszönhetően számtalan, a Great Lakes Shipwreck Museum adatai szerint legalább 6000 elsüllyedt hajóroncs maradványát rejti a tó.  

22

A legtöbbet soha nem találták meg, pontos adatok nem ismertek arról, hány hajót nyelt el a nagy tó. A partközelben elsüllyedt hajóroncsok népszerű látványosságok, melyek az átlátszó vízben tökéletesen láthatók.

55

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »