Ausztrália rózsaszín tava a Hillier-tó

márc 13 • Földgömb • Impress Magazin

A furcsa pink árnyalatú tó vizét évek óta kutatják a tudósok. A Hillier-tó rejtélyére azonban a mai napig nem született végleges magyarázat.

A Middle-szigeten található 600 méter hosszú tavat hófehér kikristályosodott só perem övezi, partján eukaliptusz fák sorakoznak. A szokatlan természeti jelenség Ausztrália egyik legnépszerűbb turista látványossága.

A tó partját hófehér só perem övezi

A tó különös színét még jobban kiemeli, hogy az egész tavat egy vékony sávban hófehér sókristály szegély veszi körül, mely a légifelvételeken különösen jól látható.

01

Hillier-tó

Az első expedíció

A szokatlan színű tó rejtélyét először az 1800-as évek elején próbálták megfejteni a kutatók. A furcsa természeti jelenség tudományos okát a Flinders expedíció vezetőjének azonban nem sikerült felderítenie. John Thistle megállapította, hogy a tó vizének rendkívül magas a só tartalma, ez azonban nem ad okot arra, hogy a víz elszíneződjön.

000000001

Hillier-tó

03

Hillier-tó

Mitől rózsaszín?

Más rózsaszín tavak esetében, mint például a Pink-tó, egyértelműen kimutatható a vízmintákból, hogy a rózsaszín elszíneződést a vízben található organizmusok okozzák, mint a Dunaliella salina és Halobacteria. A Hillier-tó esetében azonban ez nem bizonyított.

02

Hillier-tó

Lehet benne fürödni…

Egy másik hipotézis szerint a tó a furcsa rágógumira emlékeztető színét a sókristályokban található vörös színű halophilic baktériumoknak köszönheti. A furcsa szín ellenére azonban semmilyen káros hatással nincsen az emberre. A víz színe a magasból sokkal sötétebbnek tűnik, mint közelről, hiszen a légifelvételeken látványosabb a kontraszt, ahogy a kis szigeten a zöldellő táj közepén megjelenik egy szokatlan, megmagyarázhatatlan színű tó.

Hillier-tó

Hillier-tó

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »