Napelemes közvilágítás lesz Las Vegasban – Kizöldül a Sin City

márc 14 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Las Vegasban hamarosan olyan innovatív lámpák világítják meg az utcákat, melyek a világon elsőként egyesítik a mozgási és a napenergiát.

A közvilágítás zöldebbé tétele is része annak a környezetbarát programnak, melyet Las Vegas lépésről lépésre szeretne megvalósítani. Az energiahatékony és környezetbarát közvilágítás célja, hogy növeljék a város fenntartható energiahasználatát.

Energiapazarló és környezetszennyező a közvilágítás

Jelenleg világszinten több mint 100 millió tonna széndioxid kibocsátása származik a közvilágításból, a mostani generáció felelőssége, hogy teljesen átalakítsa az energiarendszert, nyilatkozta Petar Mirovic az EnGoPLANET vezérigazgatója.

A napelemes-kinetikus lámpák forradalmasítani fogják a közvilágítást, ezáltal nagymértékben csökken a városok széndioxid kibocsátása és az energiaköltsége is. Las Vegas polgármestere Carolyn G. Goodman hozzátette: „A város elkötelezte magát a környezetbarát technológiák és a fenntarthatóság mellett, melynek fontos része a megújuló energia, az újrahasznosítás és az alternatív üzemanyaggal közlekedő járművekre való átállás.

Új zöld közvilágítás – mozgási és napenergia

Az első 100 százalékban megújuló energiával működő utcai lámpák a Boulder Pláza környékén lesznek telepítve, melyek nemcsak napenergiából nyerik az elektromos áramot, hanem a gyalogosok mozgási energiáját is átalakítják és hasznosítják. A lámpák alatt kihelyezett kinetikus kerámialapokon sétálva minden egyes lépés energiát termel.

11

A közeljövőben megvalósuló zöld közvilágítás az energiahatékonyságot is szem előtt tartja. A LED fények energiatakarékos üzemmódban világítanak, ha épp nem jár arra senki, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha elsétál alattuk valaki, vagyis mozgást érzékelnek. Az intelligens érzékelőkkel felszerelt lámpák figyelik a levegő minőségét és a közlekedést is, illetve mobil eszközök vezeték nélküli töltésére is alkalmasak.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »