Egy apró ékszer sziget a Csendes-óceán közepén

júl 1 • Földgömb • Impress Magazin

A Galápagos szigetcsoport kis éke a Bainbridge Rocks sziget olyan, mint egy igazgyöngyöt rejtő hatalmas kagylóhéj az óceánon. 

Az egyedülálló élővilágáról híres Galápagos szigetcsoport 13 nagyobb és 7 kisebb szigetből, valamint 107 sziklából álló vulkanikus képződmény a Csendes-óceán közepén. 

Több millió éves szigetcsoport

Az Egyenlítő közelében fekvő szigetek közigazgatásilag Ecuadorhoz tartoznak. Az első sziget 5-10 millió évvel ezelőtt jött létre a forrópontos vulkáni tevékenység hatására. A Galápagos-szigetek legfiatalabb tagjai az Isabela és a Fernandia a mai napig alakulnak a vulkáni tevékenységeknek köszönhetően. A legutóbbi vulkánkitörés 2005-ben volt.

11 

Bainbridge Rocks – a kis ékszer sziget

A Galápagos-szigetekhez tartozó Bainbridge Rocks tulajdonképpen egy vulkáni kráter, melynek anyaga tömör vulkáni hamu. A sziget közepén lévő kékes-zöldes vizű sós tó pedig olyan látványt nyújt, mint egy óriási könnycsepp, vagy egy kagylóhéjba rejtett igazgyöngy. A sóstó kialakulása érdekes geológiai jelenségnek köszönhető, a tengervíz ugyanis átjárta a sziget falait,melyből kialakult a sziget kis állóvize. Az egyedi klímájú sziget sós tavát flamingók ezre látogatják.

22 

Charles Darwin is itt járt

Darwin 1835-ben járt a Galápagos szigeteken, akinek emlékét máig ápolják. A szigetcsoport északnyugati részén az egyik kis szigetet róla nevezték el, illetve a Santa Cruz szigetén működő biológiai kutatóközpont is Darwin nevét viseli.

33

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »