Miért olyan stresszes a karácsony?

dec 7 • LifeStyle • Impress Magazin

A stressz, a teljesítménykényszer, a megfelelési vágy miatt a karácsonyból gyakran egy fárasztó, kimerítő esemény lesz az örömteli ünnep helyett.

A karácsonykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ajándék csupán a szeretet tárgyiasult és korántsem egyetlen kifejezési formája.

A mai nő és a karácsony kapcsolata…

A mai nőnek, családanyának több fronton kell helyt állnia, sőt, ragyogóan teljesítenie, bár, ezt sokszor éppen mi várjuk el saját magunktól. Karácsonykor különösen ütközhetnek ezek a szerepeink, ráadásul sok családnál anyagi természetű nehézségek is jelentkeznek.

Mi van akkor, ha egy anyuka egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy leálljon és erre a kis időre csak és kizárólag a családjára koncentráljon? Ha meg is próbálja és látszólag sikerül is neki, akkor sem biztos, hogy belül nem marcangolja a szorongás és a bűntudat, hogy nem hagyhatja cserben a céget, a főnőkét, stb. Nehéz a döntés meghozatala is, és utána a kivitelezés is. Emiatt és amiatt is lelkiismeretfurdalás. Mi van azokkal az érzésekkel, ha egy család, vagy gyerekeit egyedül nevelő szülő, nem tudja megadni mindazt a gyerekének, amit szeretne? Nehéz kérdések ezek, amiket tényleg nem lehet könnyedén venni, de azért itt is akad egy kis mozgásterünk, sokat számít, hogy milyen a mi hozzáállásunk.

A reklámok befolyásoló ereje…

Ha te magad elfogadod, hogy nem a méregdrága ajándékokról szól a karácsony, akkor könnyebben kordában tartható a reklámok befolyásoló ereje. Legyen alternatívája, ne arról szóljon, hogy minden játékot megkap a gyerek! Ez ugyanúgy az ő érdeke is: egyre nehezebb lesz ugyanis túlszárnyalni saját magunkat, a gyerekek pedig egyre jobban fognak unatkozni-ezt a folyamatot nekünk kell irányítani, hogy ne csak a telefonokon található játékok kössék le őket már kisiskolás korukban. Viszont azt ne mi döntsük el állandóan, hogy mi az „értelmes” ajándék számukra, vegyük figyelembe az érdeklődési körét, személyiségét, beállítottságát és ahhoz mérten válasszunk (vagy akár készítsünk) számára fejlesztő, szórakoztató játékokat.

Mire emlékezzen a gyerek?

A prioritás itt is fontos, meg kell tudni húzni a határt ebben a helyzetben is, és könnyebb a döntés, ha átgondoljuk, mit szeretnénk, mire emlékezzen a gyerek. Miről szóljon a mi karácsonyunk: fontos-e a maradéktalan rend és ragyogó tisztaság, a megannyi finomság, a hatalmas társaság, vagy a téli szünetet megtöltő közös élmények, programok, a meghittség, mi az, amiből lehet engedni, és mi az, amiből lehetetlen. A döntés mindig nehéz, hiszen a nem választott lehetőségek kihagyott lehetőségeknek tűnnek és hiányérzetet fognak szülni, de ha meghoztuk a döntést, utána könnyebb lesz tartani magunkat hozzá.

Lehet kicsit még egyszerűbb?

Igen, ha képes vagy kicsit másképp csinálni a dolgokat. Próbáld kikapcsolni a maximalizmusodat. Persze ez utóbbi nem csak az ünnepek alatt fontos: túlzásnak tűnhet, de olykor éppen ez áll a boldogságunk útjában! Hiszen olyan, hogy tökéletes nem létezik, de a maximalista mindig erre, kvázi a lehetetlenre törekszik. Lehet-e így boldog valaha?

Tényleg a szeretet ünnepe?

Bár innen-onnan gúnyos hangokat is lehet hallani-  hogy milyen fontos lesz hirtelen mindenkinek az önzetlen segítés, hogy más napokon egymásra sem nézünk, de ilyenkor mindenki mélyen szociális érzésűvé válik, stb.- kijelenthetjük, hogy igen, a karácsony még mindig a szeretet ünnepe. Lehet, hogy ez csak pár nap mindössze, de a karácsonyi segítségnyújtás nélkül emberek százai-ezrei lennének nehezebb helyzetben. Jó, hogy legalább ezen a pár napon megszólal az emberekben a társadalmi felelősségvállalás vagy éppen a szeretet hangja és ennek nyomán cselekszik is. Mások örömére. Hibát mindig, mindenhol lehet találni, és ugyan jó lenne, ha a hétköznapokban is segítőkészebbek lennének az emberek, ha jobban odafigyelnénk egymásra, de örüljünk ennek is, ami van, ez sem elhanyagolható. És lehet követendő példaként is fellépni.

Anda Csilla – pszichológus
www.way-pszichologia.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »