Afrikai világzene és ősi hangszerbemutató a Müpában

máj 24 • Kult & Art • Impress Magazin

A rock, a blues és az afrikai dallamok keverednek az európai világzenei rádiósok listáját vezető Bassekou Kouyate & Ngoni Ba hangzásvilágában.

A zenekart vezető Bassekou Kouyate Maliban született a zenészek és történetmondók kasztjában, amelynek egyik legfontosabb hangszere a ngoni. Afrika legrégibb húros hangszerét több mint kétezer éve használják, a bendzsó, a lant, a guimbri és a gitár ősének is tekinthető.

Ősi hangszerek a színpadon

Bassekou valamennyi világzenei díjat begyűjtötte már, jelölték Grammy-díjra is. A Müpában legújabb, Ba Power című lemezét mutatja be, és a koncert előtt workshopot is tart.

A zenekar debütáló albumával elnyerte a BBC-től az év afrikai előadója és az év afrikai lemeze címet. Az I Speak Fula című albumot Grammy-díjra jelölték. A Bassekou Kouyate & Ngoni Ba sikerének köszönhetően napjainkra a ngoni világszerte ismertté vált, a zenészek bebizonyították, hogy ezen az univerzális hangszeren szinte mindent el lehet játszani.

Idén megjelent Ba Power című lemezük az eddigieknél is intenzívebb, tovább erősítve a hangzást, amit már csak az afro-rock címkével lehet jelölni.

A produkció május 27-én szerdán lesz látható és hallható a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »