A Szitakötő ökováros víziója

szept 27 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Szitakötő egy önfenntartó ökováros víziója, mely függőleges farm koncepcióval teljesen önellátó, és csak megújuló erőforrásokból táplálkozik.

Vincent Callebaut az ökoharcos építész sorra tervezi különleges ökovárosait, melyek a bolygó fenntarthatóságát szolgálják. A zöld Szitakötőt a világ egyik legzsúfoltabb városába, New York kikötőjébe álmodta meg.

A bolygó fenntarthatóságát szolgálja

A Szitakötő ökováros új életstílust teremt azáltal, hogy a nagyvárosok szívébe elhozza a kozmopolita konyhakertek világát. A környezettudatos viselkedést a komplexum függőleges kertjeivel közösségi módon teremtené meg. A torony nem csak a szükséges növénytermesztést, hanem az állattartást is biztosítja, hiszen a szinteken biológiai reaktorok biztosítják a szerves humuszt.

Vincent Callebaut Architectures

Vincent Callebaut Architectures

Egyedi gazdálkodási koncepció

A különböző emeletek egymás fölött termesztett növényei egyedi gazdálkodási koncepció alapján lettek kialakítva. A gyümölcsök, zöldségek és gabonák egymást követik a vetés és betakarítás tekintetében, ezáltal olyan élő organizmus alakul ki, melyek egymással kölcsönhatásban és egymásra hatva teremtik meg az élet természetes körforgását.

Vincent Callebaut Architectures

Vincent Callebaut Architectures

A 600 méter magas komplexum csak megújuló erőforrásokból táplálkozik

A 132 emeletes torony anyagcseréje szervesen illeszkedik a természetbe azáltal, hogy teljesen önellátó, és minden újrahasznosítható. A Szitakötő városban kizárólag megújuló energiák szolgáltatják az élethez szükséges elektromos áramot.

A 600 méter magas torony teljesen önellátó, csakis lebomló szemetet termel, és megújuló erőforrásból táplálkozik.

Vincent Callebaut Architectures

Vincent Callebaut Architectures

Hogy biztosítsa a társadalmi sokféleséget, az ökovárosban lakóházakat, irodákat, laboratóriumokat, számos mezőgazdasági területet, függőleges farmot, illetve szabadidős tereket is terveztek.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »