Megnyílt a World Press Photo utazó kiállítás

szept 27 • Kult & Art • Impress Magazin

A World Press Photo a világ legrangosabb sajtófotós versenye, melyen legutóbb 132 országból 5754 fotóriporter indult 98 671 fényképpel.

A csaknem 100 ezer felvételéből kiválasztott 143 díjnyertes sajtófotó látható World Press Photo utazó kiállításon a Néprajzi Múzeumban.

World Press Photo – Tükröt tart elénk 

A független nemzetközi zsűri 19 tagja Amszterdamban 25 nemzet 52 fotográfusát díjazta. A díjnyertes képekből készült utazó kiállítást 45 ország 100 városában minden évben milliók tekintik meg. A fotók mellett feltüntetett információkkal együtt sokszor a már ismert képek is megdöbbentő erővel hatnak.

A World Press Photo kísérőtárlatának fotográfusa Peter Turnley szerint a fotográfia egyetemes vizuális nyelv, amely inspirál, nevel, és képes arra, hogy az embereket közös ügyek mellett egyesítse. A fotó meg tudja ragadni a konfliktusok, háborúk drámáját, de az öröm, a boldogság pillanatait is, az emberi lét minden nagy momentumát.

A fotósok akár az életveszélytől sem riadnak vissza, hogy megmutassák az emberi lét mélységét. Ez a kiállítás helytállásuk és elszántságuk előtt tiszteleg. Az itt kiállított képek segítenek az emberi méltóság megértésében.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »