Az ősi japán Temari gömbök titkos üzenete

márc 4 • Kult & Art • Impress Magazin

A természetben minden, az egysejtű papucsállatkától kezdve az egyedi formájú hópelyhekig geometrikus mintázatot alkot. A geometria a természet nyelve.

Az ember alkotta tárgyak, melyek a természet geometrikus formavilágát jelenítik meg, általában az ősi hagyományokhoz kapcsolódnak. Japánban Temari gömbökre hímezték a természet nyelvét.

Titkos üzenet

A technika eredetileg Kínából származik, onnan került át Japánba a hetedik században, és Temari néven vált ismertté a népművészetben.

A kézzel hímzett labdákat gyakran a régi kimonó megmaradt anyagából, készítették. Egy darab selyemszövetet béleltek ki labdaformájúvá, majd különböző mintákat hímeztek rá selyemszálakkal. A Temarit hagyományosan a szülők vagy nagyszülők készítettek el a gyermekeknek és Újév napján adták oda, mint egy különleges ajándékot.

A különleges gömbök néha tartalmazhattak titkos üzeneteket és jókívánságokat is. Japánban a Temari készítése később művészetté vált. A felső osztálybeli arisztokrata és nemes asszonyok versengtek egymás között, hogy ki tud szebb és bonyolultabb mintákat készíteni.

A barátság és a hűség jelképe

A Temari egy olyan ajándék, melyet mind a mai napig nagyra becsülnek Japánban, a szimbolikus jelentése miatt. A Tamari ugyanis a mély barátság és a hűség jelképe. A Tamari gömbre hímzett ragyogó színű selyemszálak szimbolikus ábrákba fonódva egyúttal jókívánságokat, boldogságot és szerencsét is jelképeztek.

A gazdagon díszített színes gömbök geometrikusan ismétlődő mintái, a végtelen számú formák és elrendezések a természetben kreativitását jelképezik.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »