A világ legnagyobb buddhista temploma Borobudur egy 8 szintes piramis

nov 8 • Földgömb • Impress Magazin

A Jáva szigetén található Borobudur a világ legnagyobb buddhista temploma, melyet a falakba karcolt tanítások miatt a buddhizmus kőbe zárt enciklopédiájaként emlegetnek.

A mandala alakzatot formázó nyolcszintes piramis a buddhista tanítások kőbe vésett enciklopédiája. Több mint ötszáz Buddha-szobor és több ezer dombormű jeleníti meg a buddhista tanok példatárát.

Egy 3D-s mandala az őserdőben

Az építmény maga egy különleges geometriai alakzat, mely formavilágát tekintve és felépítésében a buddhista tanok szimbolikus formáit jeleníti meg. Felülnézetből a világmindenség jelképét, egy háromdimenziós mandala képét adja, mely egyben az Ég és a Föld szimbolikus összekapcsolása.

borobudur03

A teraszos építmény alsó része négyszögletű, lépcsőzetes piramis, erre épült három kör alakú terasz. A legfelső terasz közepén pedig egy 15 méteres óriási háromszög alakú sztúpa áll. Az öt négyszögű terasz a földi, az anyagi világot szimbolizálja, a három kör alakú terasz a szellemi világot, a tetején lévő háromszög alakú sztúpa, pedig a megvilágosodás szimbóluma.

11 im

Buddhista tanok a falakon

Borobudur falain ezernyi vulkáni andezittömb-alak látható. A két legalsó szint az ember mindennapos küzdelmét, jó és rossz cselekedeteit ábrázolja, a hétköznapi élet jeleneteit mutatja be: földművelést, családi életet, viharban felboruló hajókat, táncosokat, majmokat, háborúk eseményeit.

A középsőn láthatók Buddha életének jelenetei, elsőként megvilágosodása a szent fügefa alatt. A következő két szinten pedig a buddhista tanítások filozófiai témái vannak kifaragva.

borobudur6

Több mint 500 Buddha szobor

A három kör alakú terasz már a szellemi világot szimbolizálja, melyeket óriási harang alakú sztúpák szegélyeznek. A sztúpák mindegyike egy életnagyságú Buddha szobrot rejt. A mosolygó kőbuddhák már a lelki békét reprezentálják.

22 im

A szentély tetején, pedig egy hatalmas, 15 m átmérőjű sztúpa helyezkedik el, amely a buddhizmus legfőbb céljának, a Nirvánának, azaz a felszabadított szellem elérésének a jelképe. Ez a sztúpa jelenleg üres, bár régen állítólag egy arany Buddha ült itt. A templom teraszain tett öt kilométeres út a buddhista művészet páratlan példatára, és egyben a beavatás útja.

borobudur4

Borobudurt Kr. u. 800 körül a Shailendra-dinasztia építtette, és több mint 75 évig épült. Kétszáz évvel később a templomrendszert elhagyták, a dzsungel martaléka lett. A napóleoni háborúk idején Jávát angol gyarmatosítók hódították meg, egy katonatiszt találta meg Borobudurt. Az elburjánzott növényzetet és a fákat lefejtették a kövekről, majd 1907-ben hozzákezdtek a helyreállításához. További restaurálására 1970 és 1980 között került sor az UNESCO támogatásával.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »