A 10 legjobb vírus- és baktériumölő növény – a természet antibiotikumai
Az influenza, megfázás és torokgyulladás ellen az antibiotikumok hatástalanok. A vírusölő növények azonban segítenek legyőzni a betegségeket.
Ha elkapunk valamilyen vírus által okozott betegséget, például influenzát, torok- vagy mandulagyulladást, akkor a gyógyulásban csak a saját immunrendszerünkre számíthatunk. Vírusfertőzések ellen ugyanis az antibiotikumok nem használnak.
A vírusölő növények a leghatékonyabb „gyógyszerek”
A vírusölő hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket és gyógynövényeket fogyaszthatjuk immunerősítés céljából is, de használhatjuk őket gyógyszerként is. Hatékonyak a vírusokkal szemben, és nagyban lecsökkentik a gyógyulási időt.
Támadják a különböző vírustörzseket, támogatják a test gyógyulását, erősítik az immunrendszert, gyógyítják az idegeket, csillapítják a gyulladást és méregtelenítik a szervezetet.
A természetes baktérium- és vírusölő növények a szervezetben lévő jó baktériumokat nem pusztítják el, nem károsítják a bélflórát.
1. Fokhagyma
A fokhagyma a benne lévő kéntartalmú (allicin) hatóanyagoknak köszönhetően erőteljes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő. Az allicin más élettani hatásai mellett rákellenes tulajdonsággal is bír. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős az immunrendszer-erősítő hatása is.
Alkalmazása: A téli időszakban érdemes minden nap egy kevés fokhagymát fogyasztani. A petrezselyem és a tökmag semlegesíti a fokhagyma erőteljes ízét és szagát. Ha egy kiskanálnyi hidegen sajtolt olajba préselve, vagy mézzel összekeverve fogyasztjuk, akkor az íze sokkal lágyabb.
2. Fekete bodza tea
A fekete bodza tea fantasztikus gyógyír megfázásra és influenzára. Ha az első tünetek megjelenésekor elkezdjük fogyasztani, akkor jó eséllyel meg is akadályozhatjuk a betegség kialakulását. Ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.
Alkalmazása: A bodza teát forrón érdemes inni, mézzel ízesítve, majd azonnal ágyba kell bújni, hogy az izzasztó hatása érvényesülni tudjon. A bodza teából napi 1-3 csészényi korlátlan ideig fogyasztható.
3. Citromfű tea
A citromfűben található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ezért vírusos fertőzéseknél, így influenza és megfázás esetén nagyban segíti a gyógyulást. Mind emellett idegerősítő és nyugtató hatású, alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra is használják.
Alkalmazása: A citromfű teát is forrón érdemes fogyasztani mézzel ízesítve. Napi 1-3 csésze citromfű tea fogyasztása korlátlan ideig alkalmazható.
4. Grapefruitmag cseppek
A grépfruit magjából készített kivonat erős antioxidáns hatása mellett vírus- és gombaölő, ugyanakkor immunerősítő is. Képes javítani, valamint frissíteni a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti az oxigénszállítást a szervezetben.
Alkalmazása: 10 csepp grapefruitmag-kivonatot tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk naponta 3 alkalommal. Ez felerősíti a szervezetünk természetes védekezőképességét.
5. Kókusz olaj (pl. pástétomként elkészítve)
Az antibakteriális hatások mellett a kókuszolaj immunerősítő és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Mindezt az egyik legfontosabb zsírsavnak, a laurinsavnak köszönheti.
Alkalmazása: Ízletes pástétom készíthető belőle, például őrölt tökmaggal vagy őrölt napraforgóval összekeverve. A szendvicskrémbe tehetünk egy gerezd fokhagymát is, így még erőteljesebb a vírusölő és immunerősítő hatása.
6. Vírusölő hagymatea
A hagymát már az ókorban is alkalmazták meghűléses betegségek gyógyítására. A vöröshagyma baktérium- és vírusölő hatóanyagokat tartalmaz, mindemellett fertőtlenítő, antibakteriális hatású.
Alkalmazása: Forraljunk fel fél liter vizet, majd tegyünk bele 2 fej vöröshagymát. Főzzük 15-20 percig, majd szűrjük le. Mézzel ízesítve fogyasszuk.
7. Gyömbér (frissen vagy teaként)
A gyömbér több száz éve használatos a keleti gyógyászatban. A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Alkalmazása: A friss gyömbérből ízletes és fűszeres teát készíthetünk, amely mézzel még hatékonyabb baktérium-ellenes ital. A megfázás és az influenza első tüneteire azonnal kezdjük el inni, de természetesen megelőzés-jelleggel is fogyaszthatjuk. Egy kiskanálnyi reszelt gyömbér mézzel összekeverve is fogyasztható.
8. Torma
A torma antibakteriális és vírusölő hatását a benne található glikozidoknak köszönheti. A reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.
Alkalmazása: A torma ecetes vagy majonézes formában is fogyasztható, pirítós kenyérre kenve kiváló immunerősítő.
9. Méz
A méz az egyik legősibb gyógyszer, ősidők óta alkalmazzák meghűlések gyógyítására. A méz bizonyos típusainak antibakteriális és gombaellenes hatását kutatások is igazolták.
Alkalmazása: bármelyik méz hatásosan csökkenti a megfázás vagy influenza tüneteit akár önmegában vagy gyógyteával fogyasztva. A leghatékonyabb mind közül a köhögéscsillapító hársméz, vagy az antibiotikus hatású kakukkfűméz.
10. Kakukkfű tea
A kakukkfű tea elsősorban immunerősítőként ismert, de vírusfertőzések esetén is ajánlják. Nagyon intenzív az íze, amit mézzel lehet lágyítani.
Alkalmazása: Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható, a bükki Gyuri bácsi ajánlása szerint.
Kapcsolódó cikkek
« Hogyan válasszuk ki a legjobb kerti hintát? 20 méteres hókanyon a japán Alpokban »