8000 léggömbbel világították ki az egykori berlini fal nyomvonalát

nov 9 • Kult & Art • Impress Magazin

Közel 15 kilométer hosszan világítanak „fényhatárként” a fehér léggömbök Berlinben, a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóján.

A Fényhatár(Lichtgrenze) elnevezésű világító léggömb installáció az évfordulós ünnepség leglátványosabb eleme. Az 1989. november 9-én ledöntött fal belvárosi nyomvonalát 3 méter magas állványokon rögzített világító léggömbök jelzik.

A léggömböket vasárnap este engedik fel a magasba

Az egymástól néhány méterre álló léggömbök sora közel 15 kilométer hosszan kanyarog az újraegyesített Németország fővárosában az egykori határzár helyén, a Bornholmer Strasse-i volt határátkelőtől – amelyet 25 éve elsőként nyitottak meg a tömeg nyomására – egészen a leghosszabb megmaradt falszakaszig, a világhírű East Side Gallery-ig.

Fotó: Christopher Bauder

Fotó: Christopher Bauder

Berlinben vasárnap egész nap ünnepelnek, a fehéren fénylő léggömböket pedig az ünnepség csúcspontján, este engedik majd fel a magasba. 8000 ember áll majd egymás mellé a fal képzeletbeli nyomvonalán, majd egyesével felszabadítják a léggömböket.

A léggömbök egymás után emelkednek a magasba, majd szertefoszlanak a levegőben a fal leomlásának szimbolikus jelképeként.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »