Ilyen lesz Washington első hídparkja

nov 9 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A hét hónapos versengés után végül az OMA+OLIN public art pályázata nyerte el Washington első hídparkjának megépítési jogát.

Az Anacostia folyó felett átívelő 11. utcai hídpark egy olyan különleges létesítmény lesz, mely ötvözi az autópálya hidak, a gyalogos hidak és a legújabban Európa szerte is népszerű parkhidak jellegét.

Kilátó a folyó felett

A többrétegű hídon a bejárati pontoknál egyfajta kapuként fogadja a két emeleti kilátó az átkelőket, ahonnét panorámás kilátás nyílik a folyóra és a partra. A bejárati pont egyszerre működik kilátóként és nyilvános térként, amely művészi produkcióknak ad otthont. A híd felépítése egy „X”-et formáz, mely a kereszteződések és találkozási pontok jelképe.

11 

Public Art – az új művésznegyed

Washington új hídja nem csak egyfajta összekötő funkciót lát el a két park között, hanem egy vibráló közösségi és művészi teret is biztosít majd a város lakói számára.

22

A többféle funkciót ellátó híd magában foglal egy környezeti oktatási központot, performance és public art tereket, játszóteret, közösségi kerteket és egy kajak-kenu kikötőt.

33

 A város új ikonikus jelképe

„A különleges hídpark terveit a helyiek is zseniális tervnek tartják”, nyilatkozta Scott Kratz fejlesztési igazgató, aki szintén elragadtatva nyilatkozott a győztes pályázatról. „Az OMA+OLIN tervezői a világ legjobb tájépítészei, a lenyűgöző koncepció nemcsak összeköti a város történelmileg is elválasztott két partját, hanem létrehozza a főváros új ikonikus emlékművét is egyben.” A kerthidak Európa szerte is egyre népszerűbbek: Londonban épül a Garden Bridge Kerthíd

44

Harry G. Robinson a Howard Egyetem dékánja szintén elismerően nyilatkozott a nyertes pályázatról. A hidat egy fontos fizikai és kulturális összekötő pontként jellemezte, mely szerinte a város ikonikus jelképévé válhat. A híd várhatóan 2017-2018-ra készül el.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »