7 ok, ami az elköteleződés útjában állhat

okt 9 • Psziché • Impress Magazin

Manapság egyre gyakoribb, hogy egy pár évekig együtt van, mindenki úgy gondolja, hogy ők a tökéletes pár, ennek ellenére akár a férfi, akár a nő képtelen arra, hogy valóban elköteleződjön a másik mellett.

Hangoztatják, hogy számukra nem számít a papír, és egyáltalán nem is akarnak összeházasodni. Valóban nem is a papír köt össze két embert, hanem az az elhatározás, hogy a másik mellett döntött, vele akar együtt haladni az élet útjain, elkötelezettséget, felelősséget vállal a kapcsolatuk alakulásáért.

Számos, akár összetett oka lehet annak, hogy valaki nem tud, vagy nem akar a másik mellett elköteleződni.

Megtört az ősbizalom

Az esetek nagy többségében az elköteleződést nagyban nehezítik a kora gyermekkorban átélt lelki sérülések. Ha nem történt meg kora gyermekkorban az egészséges énfejlődéshez szükséges „ősbizalom” kialakulása, akkor előfordulhat, hogy bár nem tudatosan, de távol tarthatják magukat a komolyabb, bizalmon alapuló elköteleződéstől.

Családi ok lehet, ha valaki elvált szülők gyermeke, és nem szeretné, hogy esetleg megszületendő gyermeke is erre a sorsra jusson.

Előfordulhat, hogy a szülők csalódást okoztak a gyermekeiknek, akik úgy érezhették, hogy nem is szeretik őket. A korai szeretethiány pedig a felnőttkorban egy ambivalens „szeretetfüggőséghez” vezethet, melyet a gyakori partnerválasztással igyekszik orvosolni.

Elmaradt érzelmi érés

Ma már hétköznapivá vált téma, hogy a mai fiatalok később kezdenek kirepülni a családi fészekből, így a felnőtté válás kezd egyre inkább elhúzódni. Nem állnak még készen a felelős, felnőtt életre, úgy érzik, hogy amíg a szülői otthon melegét élvezik, addig gondtalanul élhetik az életüket. Érzelmi érésük elmarad. Nem képesek átérezni a mindennapok kötelezettségeit és terheit, csupán a mának szeretnének élni. Kitartásuk gyenge, nem tudnak elköteleződni, és a hosszú távú döntések meghátrálásra késztetik őket.

Félelem

Gyakori, hogy egyszerűen a félelem állja útját az elköteleződésnek.

Az első helyen általában az az indok áll, hogy félnek a személyes szabadságuk elvesztésétől. Mindkét nem úgy érezheti, hogy ha véglegesen dönt a másik mellett, akkor le kell mondania a szokásos hobbijairól, időtöltéseiről, esetleg a másik folyton korlátozza őt, megszabja a határait, mindennapjait, egyúttal az életét. Éppen a függetlenség feladásától való félelemből születtet meg a szingli létet lassan leváltó mingli életforma, melyben mindkét fél megtartja saját életének kellékeit, és a társ szükségletének igényével heti pár alkalommal találkoznak, szórakoznak, de aztán mindenki megy a saját maga útján, a saját lakásába.

Előfordul, hogy sokan azért nem kötelezik el magukat, mert félnek attól az előfeltételezéstől, hogy kapcsolatuk egyszer véget ér, és a válásból adódó fájdalmat szeretnék elkerülni.

Ezzel összefüggésben félelem, a múltban átélt korábbi párkapcsolati kudarcból is kialakulhat, Attól való félelem, hogy az újbóli kapcsolat is tönkremehet, és a fájdalmas, elhagyatottság érzésével vegyített érzések miatt nem képes továbblépni, megnyílni.

Pénzügyek

Gyakori háttér ok a pénz. Sokan úgy tartják, hogy a házasság csupán egy gazdasági közösség, melybe mindegyik fél beleteszi azt, amit előzőleg már megszerzett. Éppen ezért úgy gondolják, hogy amíg nem szereznek kellő pénzt, addig nincs is értelme a teljes elköteleződésnek.  Így válnak munkamániássá, igyekeznek 100 %-ig a munkahelyi elvárásoknak eleget tenni, szabadidejükben is a munkán járnak a gondolatai, és nem képesek sem testileg, sem pedig lelkileg átadni magukat a másik félnek. Így válik a munka, a pénzkeresés a legfontosabb tényezővé az életükben, ami lehetetlenné teszi a teljes elköteleződést a párkapcsolatban.

Ultimátum

A mai világ azonnali szükséglet kielégítése magával hozta, hogy mindig mindent azonnal szeretnénk megkapni. „Ha …., de…, vagy…”; „Válassz…” típusú kijelentések, mind akadályozzák a teljes elköteleződést egy párkapcsolatban. Az elköteleződés mély belső folyamat, őszinte érzés, amely nem kötődik feltételekhez, lelki kierőszakoláshoz.

Bizonytalanság

Előfordul, hogy azért késik az elköteleződés, mert úgy gondolják, hogy ők bizony megvárják, míg megérkezik az a személy az életükbe, aki a legjobb számukra. A probléma azonban ezzel, hogy kellő önismerethiányában, általában fogalmuk sincs arról, hogy valójában mit is szeretnének, és mi a jó nekik.

Amikor a társad a legfontosabb…

Az elköteleződés, annak az érzete, hogy a társunk a legfontosabb számunkra. Egy felnőtt érett döntés, ahol a két fél képes a saját vágyainak a kielégítését késleltetni, annak érdekében, hogy előtérbe kerüljön a „mi” érzése. Az elköteleződés egy közös döntésen alapuló, mély bensőséges szeretet és intimitás, amelynek középpontjában két egyenlő fél áll, akik egymást kölcsönösen támogatják céljaik elérésében. Így tudnak együtt továbbfejlődni, és rálépni arra az útra, amely akár életük hátralevő részében kéz a kézben végigvezeti őket. Az elköteleződés a teljes bizalmon és őszinteségen alapul. Kellő ön- és társismeretre van szükség, ahhoz, hogy kialakuljon az egymás melletti feltétlen kiállás. A párkapcsolat minden időszakában ápolásra, akár lemondásra, de mindenképpen rengeteg odafigyelésre, és kellő mennyiségű, minőségű kommunikációra van szükség.

Vörös Orsolya – pszichológus
www.epszichologia-neurofeedback.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »