500 év után megtalálhatták Kolumbusz hajójának roncsait

máj 13 • LifeStyle • Impress Magazin

Kolumbusz Kristóf több mint 500 évvel ezelőtt elsüllyedt Santa Maria nevű zászlóshajójának roncsait Haiti északi partjainál találták meg.

A hajó azonosítását a Kolumbusz egykori erődítményének lehetséges helyére vonatkozó 2003-as felfedezések tették lehetővé. Az expedíció vezetője, Barry Clifford fel tudta használni a Kolumbusz naplójában szereplő adatokat is, hogy megállapítsa a Santa Maria hullámsírjának lehetséges helyét. A kutatók egy teknősszerű robot segítségével találták meg a roncsokat.

1492-ben indult útnak…

A Santa Mariát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén. Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa Maria- Kolumbusszal a fedélzetén – zátonyra futott Haiti északi partjainál, és a legénység elhagyta a hajót.

„Minden földrajzi leírás és régészeti bizonyíték azt sugallja, hogy ez Kolumbusz híres zászlóshajójának, a Santa Mariának a roncsa” – mondta Barry Clifford, a Haitinél május elején folytatott felderítő expedíció vezetője, aki szerint a mostani lehet a világ egyik legjelentősebb víz alatti régészeti felfedezése. Mint hozzátette, a haiti kormány rendkívül segítőkész volt ez idáig, és továbbra is együtt fognak működni, hogy elvégezzék a roncs részletes régészeti vizsgálatát.

Bár a hajó az elmúlt évtizedek alatt fosztogatók áldozatává vált, a kutatócsoport abban reménykedik, hogy végül sikerül kiemelni és helyreállítani a hajó megmaradt részeit, és kiállítani azokat egy haiti múzeumban.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »