Önkéntes városszépítők Mexikóban – indián minták a falakon

máj 14 • Kult & Art, LifeStyle • Impress Magazin

A városszépítő közösségi házfestés ötlete egy mexikói kisvárosból, Colonia de las Americas-ból indult a lakók kezdeményezésére. 

A kisváros szomszédai összefogtak és a romos, ütött-kopott házakat közös erővel színes, vidám, művészi lakótérré varázsolták. Az önkéntes városszépítő akció annyira sikeres, hogy már több mint 1000 környékbeli ház szépült meg közösségi összefogással.

11

Szép környezetben vidámabb az élet

A legújabb project Santiago de Queretaro település elhagyatott, romos városrésze, ahol az egymásba épített kis üzleteket, élelmiszerboltot és büfét festették le az önkéntes városszépítők. A vidám házak egy domb tetején sorakoznak, már messziről jókedvre deríti az arra járókat.

22

Indián minták a falakon

Mexikóban jellemző, hogy a falakat élénk színűre festik, de az indián minták és festmények látványa még itt is szokatlan. Az önkéntes városszépítő project tavaly szeptemberben kezdődött, 30 ház átfestésével, mára, több mint 1000 ház készül el. A project érdekessége, hogy az önkéntes festők a házakon az indián őslakosok mintáit jelenítik meg.

55

A project célja, hogy minél több lakót és szomszédot rávegyen arra, hogy saját erőből újítsák meg lakóházaik külsejét, hiszen rendkívül nagy hatással van mindenkire, hogy milyen környezetben él. A közös munka pedig közösségformáló is, ahol a családtagok és a szomszédok együtt alkothatnak, és változtatják művészi alkotássá a környezetüket.

44

Tihanyi Petra 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »